Читај ми!

Zamke arhivske građe

Gost je istoričar-arhivista Jovan Pejin

„Istoriografija kao nauka je velika tajna, naoko laka za čitanje i učenje ali veoma teška za sticanje znanja o prošlosti i istini. Zbog surovosti istine mnogi istraživači žele da je ulepšaju, a ulepšavanjem joj daju nov smisao, odstupaju od osnovnog cilja istorijske nauke i zlupotrebom činjenica prave propagandu, što nije smisao istorije. Rečeno je moj stav o arhivskoj građi i kritika teza o reviziji istorije... Falsifikovanje istorije je staro koliko postoji usmena i pisana istorija. Obično je falsifikovanje vezano za političku istoriju naroda, koja u svesti ljudi i naroda dugo traje, a falsifikat, prolaskom kroz svest, dobija, razne oblike ispoljavanja kroz ponašanje nacionalnih i društvenih grupa." (Iz knjige istoričara-arhiviste Jovana Pejina „Vreme i istina" - Arhivska građa izvor za kritiku teza o reviziji istorije).

Gost ovonedeljne Riznice je Jovan Pejin, istoričar-arhivista, autor knjige „Vreme i istina" - Arhivska građa izvor za kritiku teza o reviziji istorije, sa kojim razgovaramo o važnosti, ali i zamkama arhivistike i načinima „štimovanja" istorije za ideološke i političke potrebe.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво