Читај ми!

Veberov „ABU HASAN”

Karl Marija fon Veber se smatra ocem nemačke romantičarske opere, prvenstveno zbog ostvarenja „Čarobni strelac”.

U današnjoj emisiji Kon anima urednica Gorica Pilipović predstavlja jednog neobičnog Vebera - njegovu komičnu jednočinku „Abu Hasan".
Radnja ovog Veberovog nepretencioznog dela je farsična ‒ sa zelenašima, nezrelim bračnim parom koji se beskonačno zadužuje, te nekim moralno sumnjivim postupcima, ali sve je to u cilju smeha i zabave. Sam kompozitor je rekao da su mu na prvom mestu bili laka komedija i duhovitost u nekoliko kratkih scenskih prizora. Ono što nije rekao jeste da je i sam bio u sličnoj situaciji. Naime, zingšpil „Abu Hasan" je premijerno izveden 1811. u Minhenu, posle jednog nesrećnog perioda u Veberovom životu obeleženog i boravkom u zatvoru. Libreto je, prema priči „Probuđeni spavač" iz zbirke „Hiljadu i jedna noć", napisao Franc Karl Hajmer, Veberov prijatelj iz mladih dana kad su često bili u dugovima.

 

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво