Читај ми!

Rijaliti: Vladavina banalnosti i prostakluka i savršeno modelovanje naroda

U emisiji „Kontrapunkt", u razgovoru sa docentkinjom dr Jadrankom Božić, predstavljamo temat časopisa Kultura br. 166: „Rijaliti programi u Srbiji ‒ globalni ili nacionalni fenomen".

„Rijaliti šou" u Srbiji pokazao se „kao najjeftiniji ovovremeni opijum za narod, okupacija banalnošću i prostaklukom, kolektivna hipnoza, voajerizam kao nacionalna disciplina, takmičenje u psovanju i vređanju, i pokazatelj je opšte besposlenosti, ispraznog trošenja vremena, bežanja od realnosti ili čist eskapizam"... (Gordana Đerić, Rečnik suvišnih reči). Pokazatelj uticaja koji rijaliti programi imaju u Srbiji je podatak da se prošle godine za učešće u Zadruzi prijavilo 75 000 kandidata, dok je u školu upisano 63 000 učenika!

Emitovanje rijaliti programa u Srbiji je počelo pre 17 godina kada je Pink počeo sa prikazivanjem Letećeg starta, a ubrzo nakon toga i RTS sa emisijom Jednostavni život. Zatim je stigao Veliki brat na B92. Ove su emisije, kako je vreme odmicalo, menjale svoj oblik i postajale su sve senzacionalnije i opskurnije u sadržajima koje nude. Pompezne najave novih sezona ovih emisija traju nedeljama pre početka njihovog emitovanja i osim spekulacija o tome koji će rijaliti igrači otići u koji rijaliti šou, više miliona evra ulaže se u projekte poput onoga koji je izgrađen za treću sezonu Zadruge (2019), za čije potrebe je sagrađen „bajkovit imaginarijum koji predstavlja kombinaciju Venecije, Firence i Monaka u pokušaju da se spoje tri epohe - početak 16, 20. i 21. veka. Za potrebe Zadruge sagrađena je kneževina sa oko sto objekata, morskim zalivom, brodovima, gliserima, oldtajmerima, mlaznim odelima i umetninama od neprocenjive vrednosti."

Autor emisije je Biljana Đorović.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се