Читај ми!

Ljubica Sekulić

Harfistkinja i violistkinja

Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala je harfu 2006. godine u klasi Ljiljane Nestorovske.

Tokom studija pohađala je i majstorske kurseve kod harfistkinja Jane Bouškove i Elizabet Fontan Binoš.
Godine 2007. diplomirala je violu, takođe na FMU u Beogradu, u klasi Dejana Mlađenovića.

Posle završenih studija, odlučuje da svoje usavršavanje usmeri na gudački instrument. Upisuje master studije u klasi Bjorna Sjogrena na Akademiji za muziku i dramu u Geteborgu.
Pohađala je majstorske kurseve viole u klasi Dejana Mlađenovića, Bjorna Sjogrena, Hokana Ulsona i Nobuko Imai.
Dobitnica je brojnih nagrada, priznanja i stipendija u zemlji i inostranstvu.
Nastupala je kao solista i kamerni muzičar ili član orkestara u Srbiji, Švedskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Italiji, Austriji, Norveškoj, Nemačkoj i Americi. Često nastupa i sa bendovima koji sviraju jazz i world music.

Od 2003. godine član je UMUS-a.
Tokom 2012. godine nastupila je kao solista na harfi uz pratnju Sarajevske filharmonije na svečanom otvaranju festivala „Baščaršijske noći". Godine 2014. dobija poziv da održi celovečernji solo koncert za harfu na festivalu „Modoars" u Skoplju.

Tokom 2014 i 2015. godine imala je priliku da se oproba u organizaciji koncerata u stokholmskom teatru „Pigmej", gde je često i nastupala u okviru različitih kamernih sastava.
Maja 2014, kao violista, svirala je na festivalu „Erik Sati" u Parizu, a 2016. na istoj manifestaciji nastupila je kao solo harfista i u okviru kamernog ansambla sa renomiranim umetnicima ‒ Miomirom Vitas i Konstantinom Boginom.
Posle nekoliko godina dobija priliku da se izrazi kao solista sa orkestrom na oba instrumenta. U martu 2016. godine nastupa kao harfista sa Stokholmskim akademskim orkestrom, a u oktobru iste godine izvodi Celterov Koncert za violu sa kamernim orkestrom „Arte", u švedskom gradu Trusi.

Već četiri godine uzastopno nastupa na koncertima koji se održavaju povodom Dana žena u Stokholmu, gde se svesrdno trudi da propagira srpske kompozitorke.
Inspirisala je nekoliko domaćih i stranih autora da komponuju za harfu solo ili različite vrste kamernih sastava, među njima su Vera Milanković, Dragana Jovanović, Svetislav Božić i Rei Munakata.

Urednik i voditelj emisije: Ana Ćirica

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво