Читај ми!

Povratak ćirilice?

Jelica Stojanović, Milovan Radojević i Ana Janjušević Oliveri

Da li će u Crnoj Gori ćirilica povratiti status ravnopravnog pisma pitanje je koje postavljamo u današnjoj emisiji Sporovi u kulturi.

Tim pre što su po Ustavu Crne Gore i ćirilično i latinično pismo ravnopravni.Praksa, međutim, ustavno načelo demantuje i kako poznavaoci prilika tvrde ćirilica danas ima status „dozvoljenog", ali ne i „ravnopravnog" pisma.

Saznajemo i to da je skupštinska većina do sada odbijala da Predlog Zakona o zaštiti ćiriličnog pisma stavi u proceduru. Da li će se u ovim vremenima stanje popraviti u korist ćirilice, s nestrpljenjem očekujemo. Faktički, latinica ima prednost jer se gotovo sve ispisuje njome. Na ovom pismu se vodi i sva državna administracija, saznajemo.

Ovom važnom pitanju koje ima i identitetski karakter za deo stanovništva Crne Gore ali i za njenu celokupnu istoriju i kulturu treba ozbiljno pristupiti.  Vratiti se dakle ustavnoj normi o ravnopravnosti oba pisma, i latiničkog i ćiriličnog. U rešavanju problema u pogledu pisama postojala je i zvanična preporuka zaštitnika ljudskih prava i sloboda da se ćirilica podrži i zaštiti.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su: dr Jelica Stojanović, redovni profesor Filološkog fakulteta u Nikšiću, književnik i teatrolog, član Pen centra Matice crnogorske Milovan Radojević i dr Ana Janjušević Oliveri, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво