Vladimir Jagličić (1961 - 2021)

U znak sećanja na uglednog srpskog književnika, prevodioca, prozaistu, esejistu, književnog kritičara, polemičara i antologičara Vladimira Jagličića, koji je preminuo u šezdesetoj godini u svom rodnom Kragujevcu, emitujemo razgovor koji je sa njim vodila Biljana Nešić za emisiju „Klub 2”.

Vladimir Jagličić je bio autor velikog broja knjiga poezije, proze i prevoda, kao i poeme „Knjiga o zločinu", koja je izvedena na Velikom školskom času 2000. godine. Od 2004. do 2011. godine bio je direktor Spomen-parka „Kragujevački oktobar", gde je dao značajan doprinos radu te ustanove i očuvanju svih tradicionalnih manifestacija koje ona organizuje. Pokrenuo je i kulturno-umetničku manifestaciju „Bdenje", koja se od 2006. godine održava noć uoči svakog 21. oktobra. Od 2011. godine radio je kao bibliotekar i urednik pojedinih muzejskih izdanja u kragujevačkom Narodnom muzeju. Bio je zamenik glavnog urednika časopisa „Pogledi" i novinar-reporter lista „Nezavisna svetlost".

Nedavno je na manifestaciji „Dani ruske kulture" u Kragujevcu govorio o svojim prevodilačkim iskustvima. Priredio je Antologiju ruske poezije 18. i 19. veka, a kasnije i Antologiju ruske poezije 20. veka, ali je i prevođen na ruski jezik. Jagličić je, inače, prevodio i sa engleskog, francuskog i nemačkog jezika.

Čućemo kako je na velika vrata ušao na srpsku književnu scenu, kakav je njegov pogled na domaće, ali i svetsko pesništvo, šta su kritičari o njemu govorili i pisali, a otkrio nam je i neobičan put kojim se otisnuo u svet prevodilaštva.

Sa Vladimirom Jagličićem je za Klub 2 u jesen 2020. razgovarala Biljana Nešić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво