Savremena pravoslavna hrišćanska umetnost

Gošće: Natalija Živanović, zamenik urednika kataloga „Hrišćanska umetnost", izdavač Moskovska Patrijaršija i istoričar umetnosti mr Biljana Cincar Kostić, kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve

Sa blagoslovom Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, od 2016. godine, u izdanju Moskovske Patrijaršije, jednom godišnje štampa se katalog koji prati tokove savremene pravoslavne hrišćanske umetnosti. Štampan je prvo samo na ruskom, a sada izlazi na ruskom, srpskom i engleskom jeziku.

Poslednji broj „Hrišćanska umetnost 2021", šesti po redu, po prvi put je predstavljen u Srbiji, Beogradu, u prostorijama Visoke škole Akademije za metnost i konservaciju SPC. Da se u ovom Katalogu predstave svojim delima veliki je interes, ne samo ruskih umetnika, majstora svoga zanata, nego i onih iz cele pravoslavne vaseljene. Naši umetnici su od samog početka u ovom Katalogu našli svoje mesto, a ove godine predstavljena su dela dvadeset naših umetnika koji se bave pravoslavnom umetnošću.

Povodom predstavljanja šestog kataloga „Pravoslavna umetnost 2021", u izdanju Moskovske Patrijaršije, u Beogradu, o ideji, korisnosti i podsticaju za razvoj savremene pravoslavne hrišćanske umetnosti kataloga „Hrišćanska umetnost", povezivanju umetnika iz celog sveta kao i tendencijama u 21. veku u ovoj umetnosti, od ikonopisa, freskopisa, duboreza, radu na crkvenom tekstilu, filigranstvu i mnogim drugim oblastima savremene pravoslavne hrišćanske umetnosti, u emisiji Hram govore Natalija Živković, zamenik urednika kataloga „Hrišćanska umetnost" i istoričar umetnosti mr Biljana Cincar Kostić, kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво