Читај ми!

Pametna poljoprivreda

U današnjoj emisiji govorićemo o istraživanjima primene veštačke inteligencije u unapređivanju poljoprivredne proizvodnje, kao i o daljinskoj detekciji lokacija na kojima je prisutno paljenje strnjike.

Poslednjeg četvrtka u mesecu u redovnoj rubrici donosimo i pregled najinteresantnijih vesti iz nauke.

Paljenje strnjišta dovodi do gubitka humusa u zemljištu, velikih šteta po žive organizme i životnu sredinu, a iako je zakonom zabranjena, ova praksa je i dalje široko rasprostranjena u Srbiji. Na konkursu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNEP) za inovativna rešenja koja doprinose unapređenju kvaliteta vazduha nagrađen je projekat Instituta „Biosens" Univerziteta u Novom Sadu koji ima za cilj da primenom metoda daljinske detekcije utvrdi na kojim lokacijama je ova pojava prisutna i obavesti nadležne službe. Projekat će predstaviti direktor Instituta „Biosens", prof. dr Vladimir Crnojević.
Ekipa stručnjaka sa Građevinskog fakulteta u Beogradu čini tim projekta CERES, koji finansira Fond za nauku sa ciljem da se izrade alati na bazi algoritama veštačke inteligencije namenjenih podršci poljoprivrednoj proizvodnji, kao i regenerativnoj poljoprivredi. Projekat će predstaviti doc. dr Dragutin Protić.
U redovnim rubrikama, Nikola Božić donosi pregled i analizu najinteresantnijih naučnih vesti iz meseca koji ostaje za nama, a prof. dr Momčilo B. Đorđević će govoriti o vezi uništavanja staništa divljih životinja i pojave pandemije.

Autor i voditelj emisije: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво