Читај ми!

Jovan Popov

Gost Kluba 2 je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Popov

Mnogobrojna pitanja koja u svojoj studiji „Pojmovi, periodi, polemike. O nekim nedoumicama nauke o književnosti" postavlja profesor Jovan Popov potiču iz oblasti teorije i istorije književnosti, ali zadiru u razmatranje šireg savremenog kulturološkog i humanističkog horizonta.

Šta mislimo kada kažemo svetska književnost, zašto je važno da pravimo razliku između naučnih pojmova (npr. rod/žanr), zašto književna periodizacija nije jasna kao Mendeljejev sistem u hemiji, kakva nam je vrsta književne kritike danas potrebna da bismo se bolje orijentisali u stvarnosti, neke su od tema našeg razgovora. Govorićemo i o značaju književnih nagrada, budući da je pomenuta studija ponela priznanje  „Nikolaj Timočenko".

Profesor Jovan Popov nedoumice o nauci o književnosti crpe iz svoje neposredne predavačke prakse na Katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, ali ga „neizvesnosti" u humanistici izgleda nisu udaljile od ljubavi prema književnosti i njenoj već utvrđenoj interpretaciji.

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво