Читај ми!

Miljurko Vukadinović - In memoriam

Emisiju Kontrapunkt posvećujemo Miljurku Vukadinoviću, pesniku, esejisti, prevodiocu i tumaču srpske književnosti, bivšem sekretaru Udruženja književnika Srbije i glavnom uredniku i voditelju čuvene Tribine UKS u Francuskoj 7 koji je preminuo 11. januara u Beogradu.

Vukadinović je rođen 1953. godine u topličkom selu Gornje Svarče kod Blaca. Radio je kao lektor za slavistiku i srpski jezik na Univerzitetu u Bukureštu. Bio je jedan od osnivača Književne omladine Srbije. Uređivao je različite književne listove i časopise, bio urednik brojnih knjiga, vodio je brojne tribine i književne večeri Udruženja književnika Srbije. Objavio je preko 90 knjiga poezije, proze, romana, studija, antologija, prevoda... Pisao je na srpskom i rumunskom jeziku. Prevođen je na 16 jezika i zastupljen u najznačajnijim antologijama srpske poezije u zemlji i inostranstvu. U književnost je ušao 1977. zbirkom stihova „Slobodno Sredozemlje". Napisao je preko 20 zbirki poezije od kojih su najznačajnije: „Poljski radovi", „Vodena republika", „Čini i kučine", „Svoje vode gospodar", „Vevčanica", „Ep o Šljivamešu", „Škr Gut". Dobitnik je preko 30 književnih nagrada. Od domaćih nagrada izdvajaju se: „Rade Drainac", „Zlatna struna", „Zlatni beočug", „Pečat varoši Sremsko-karlovačke", „Đurin šešir"... Od međunarodnih: „Nikita Stanesku", medalja „Eminesku". Bio je član Udruženja književnika Srbije, Saveza književnika Rumunije, Udruženja književnih prevodilaca Srbije i Rumunije.

O Miljurku Vukadinoviću govoriće Bratislav Milanović, pesnik, romanopisac, novinar, književni kritičar i prevodilac a slušaoci će biti u prilici da čuju delove intervjua koje smo sa Miljurkom Vukadinovićem uradili tokom protekle godine.

Autor emisije je Biljana Đorović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво