Lila Džozefovic, violina

Lila Džozefovic je violinu počela da uči sa tri godine, a već sa osam je, kao čudo od deteta, nastupala na velikim koncertima u SAD, poput otvaranja Kulturnog centra „Bob Houp”.

Prvi CD, sa koncetima Čajkovskog i Sibelijusa, napravio je 1995. od nje svetsku zvezdu. Uprkos uspehu i slici koji su o njoj stvarali menadžeri i mediji, sa 18 je shvatila da se u standardnom repertoaru oseća klaustrofobično i da želi da svira dela koja će je učiniti ponosnom jer doprinosi umetnosti izvan poznatih okvira.
Više od dve decenije kasnije Lila Džozefovic je harizmatični promoter savremene muzike. Nakon što je čuo kako svira njegov Violinski koncert, Džon Adams je izjavio: „Njeno očaravajuće izvođenje postalo je model kako novo instrumentalno delo ozbiljne muzike može da postane deo standardnog repertoara, kroz zastupanje jednog izuzetno talentovanog umetnika."
U današnjem Vremenu muzike predstavićemo obe strane violinističkog lika Lile Džozefovic, kroz njena tumačenja dela Manuela de Falje, Edvarda Griga, Henrika Vijenjavskog, Bernda Alojza Cimermana, Esa-Peke Salonena i, naravno, Džona Adamsa.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво