Читај ми!

Milanka Nastasović i Balša Pešikan

Članovi ansambla „Iskon” Milanka Nastasović i Balša Pešikan gosti su današnjeg izdanja emisije Od zlata jabuka.

Povod za gostovanje je novi, treći po redu studijski album pod nazivom „Prsten mladoženjski", objavljen za diskografsku kuću „Multimedia Musicˮ iz Beograda.

Novi milenijum dodatno je pojačao interesovanje prema zvuku nasleđa. Etno, izvorno, tradicionalno ‒ značilo je tada otkrivanje starog zvuka i želju za negovanjem i prenošenjem narodne muzike. Upravo je u takvoj atmosferi ponikao „Iskon" 2001. godine u najsevernijem gradu Srbije. Grupa talentovanih studenata i entuzijasta okupila se oko zajedničke ideje i ubrzo se formirao prepoznatljivi zvuk ansambla „Iskon" ‒ narodne pesme Srbije, Makedonije, Bugarske i BiH, na starim instrumentima, ali u novim aranžmanima. Usledila su dva studijska albuma i značajni nastupi u inostranstvu: „Balkan youth festival" u Grčkoj, „European youth festival" u Turskoj, FIMU u Francuskoj, „Optinskaя vesna" u Rusiji i dr., a domaćoj publici su se odužili velikim godišnjim koncertima. Dobitnici su specijalnog priznanja ‒ nagrade „Dr Ferenc Bodrogvari" za doprinos u kulturi Grada Subotice.

„Iskon" su: Milanka Nastasović (vokal), Olja Njaradi (vokal), Dejan Anđelović (frula, tarabuka), Nebojša Brdarić (frula, kaval, jermenski duduk), Filip Jović Vujaković (klarinet, gajde), Balša Pešikan (makedonska tambura, saz, violina), Nikola Birač (čalgija, tamburaško čelo) i Ognjen Šućur (tapan, def).

Autor: Tijana Stanković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво