Читај ми!

Saša Pančić

Saša Pančić „Pogled u nedogled", Galerija B2

Novim ciklusom radova u beogradskoj Galeriji B2 predstavio se Saša Panćič. Ovoga puta reč je o klasično shvaćenoj apstraktnoj slici, što je veliki otklon od onoga što je radio do sada i po čemu je bio prepoznatljiv.

Oslanjajući se na avangardna konstruktivistička načela sa uporištima u konceptualnoj umetnosti Saša Pančić je svojim skulpturama/objektima specifičnih formi istraživao modelovanje prostora i građenje međuprostora.

Na izložbi u Galeriji B2 predstavio je ciklus čiji početak bi trebalo tražiti u seriji radova pod nazivom „Gest" iz 2017, izvedenih tušem na papiru. Za razliku od radova na papiru iz 2002, kada je razmatrao crne forme na papiru, sada je u fokusu njegovog interesovanja potez i rezultat te akcije, a što je evidentno i na aktuelnoj seriji slika.

„Te /nazovimo ih apstraktnim/ slike jasno svjedoče o neprekidnom autorovom umjetničkom eksperimentu kojemu je težnja ostvariti pomak jednako u prostornom, kao i u konceptualnom smislu. Pančić sada napušta crnilo i gustoću materičnog svijeta i odlazi u svijetlije, kromatski razigrane organske forme odajući izvjesni hommage slikarstvu tašizma, kojeg je spretno uklopio u objedinjujući umjetnički eksperiment svojih istraživanja modernizama šezdestih godina koji je sada obogaćen i ekspresijom osobnih psihičkih i meditativnih raspoloženja", zapisao je u tekstu kataloga Mladen Lučić.

Gost Znakova biće umetnik Saša Pančić i to će biti i prilika da govorimo o monografiji „Radovi 2002 - 2017", u izdanju kuće New Moment. Tekst za katalog je u formi intervjua koji je s autorom vodio prof. dr Slobodan Mijušković.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво