Saša Stojanović

Saša Stojanović „Neobjavljeno nebesko pecivo", galerija Kvaka 22

U alternativnom umetničkom prostoru „Kvaka 22" samostalnu izložbu otvorio je Saša Stojanović, beogradski umetnik srednje generacije. Na izložbi „Neobjavljeno nebesko pecivo" predstavio je crteže koji svojom jednostavnošću vrlo lako uspostavljaju komunikaciju s posetiocima, a samim tim i lako prenose poruku umetnika. A ona proizilazi iz njegovog kritičkog odnosa spram društva u kome živi.

Celokupno kreativno stvaralaštvo Saše Stojanovića u funkciji je tog aktivističkog stava. Deo aktivnosti Saše Stojanovića je i serija predavanja pod nazivom „Nebesko pecivo sluša ploče i razgovara sa ljudima", na kojima se sluša rok muzika manje poznatih izvođača iz perioda 1966 - 1969. Sama izložba je predlog da se ljudi sretnu, dodirnu i da se kroz društvenu solidarnost oslobode mentalnog zatvora koje im nameće savremeno društvo.

Izložba „Neobjavljeno nebesko pecivo" predstavlja ideološki stejtement o kulturi i politici. Imajući u vidu nove razumevanja kulture druge polovine dvadesetog veka, Stojanović sprovodi višemedijski koncept i izmešta vrednosti tradicionalizma, ističući ličnu ekspresiju kao vid direktne poruke koju upućuje posmatraču. Na taj način umetnik kroz sopstvenu poetiku ilustruje probleme savremenog društva i rekontekstualizuje ustanovljene normative putem lične percepcije. Sprovođenjem imaginacije se kreira nova stvarnost u radovima, a time Stojanović podseća na važnost mašte koju bi trebalo očuvati uprkos refleksiji političe prozaičnosti; kroz takav pristup realnosti, pojedinac bi trebalo da insistira na slobodnoj misli, inicijalnoj ideji i volji za promenama, zapisala je Jelena Pavićević u tekstu kataloga.

Saša Stojanović je vizuelni umetnik, performer i aktivista. Svoj rad zasniva na afirmaciji ljubavi i komunikacije, kao i kritičkog i autorefleksnog odnosa prema životu, društvenoj stvarnosti i institucijama.

Autor je plakata i omota za albume rok grupa, kao i dizajna knjiga. Sa izdavačkom kućom CLIO realizuje projekat „Gral biblioteka čuda". Diplomirao slikarstvo 1997.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво