Stvaralaštvo Gustava Malera

Tema razgovora koji su za časopis „Gramofon” vodili renomirani američki dirigent Majkl Tilson Tomas i engleski muzički kritičar, voditelj radija Bi-Bi-Si, i publicista Edvard Sekerson, jeste opus velikog austrijskog kompozitora Gustava Malera.

Njihov razgovor prenosimo u današnjoj emisiji Vreme muzike, koju uređuje Gorica Pilipović.

Gustav Maler zauzima ključno mesto u istoriji muzike. On je spojio XIX i XX vek prenevši fantastičnu tradiciju austro-nemačke muzike u novo doba. Smelo je i sâm zakoračio dalje, ali je isto tako vrlo bio svestan odakle dolazi.
„Slažem se da je vrlo dobro znao odakle dolazi", kaže Majkl Tilson Tomas, „ali isto tako mislim da nije hteo da prizna da ga njegovo poreklo prosto proganja, poreklo iz tog malog mesta sa granice carstva, praktično sa granice civilizacije, svi ti zvuci i utisci iz njegovog detinjstva. On je bio izuzetno obrazovan, stekao je zaista neverovatnu muzičarsku erudiciju i mislim da je uživao u tome da na neki način plaši ljude svojim poznavanjem tradicije i preciznom upotrebom njenih elemenata. Isto tako je u svojoj muzici pronašao načine da stalno ruši pravila, da sugeriše čitavu jednu bogatu kulturu sviranja i stvaranja muzike koja nije kultivisana niti obrazovana, i prema kojoj je imao veliku naklonost."
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво