Zubni implantati

Kako izbeći bezubost koja je više znak manjka samopoštovanja nego siromaštva? Jedan od načina su zubni implantati.

Gost današnje Hipokratije je doktor Obren Savić, specijalista za oralnu i implantacionu hirurgiju.

Mada i deca znaju da zube treba redovno prati, ima mnogo bezubog ženskog i muškog sveta u zrelim godinama koji svoju zapuštenost, praćenu zadahom iz usta, pravdaju nedostatkom novca. I u bogatijom zemljama se zarad urednih zuba uzimaju krediti jer protetika nije jeftina. Ali nije ni preterano skupa, jer podiže cenu sagovorniku sa lepim zubima. Nijedan drugi signal osim šarmantnog osmeha ne osvaja ljude na prvi pogled, a već u prvim sekundama razgovora, pogled sagovornika usmerava se na usta onoga ko govori. Ukoliko se još pojavi razoružavajući osmeh, i složene stvari završavaju se brzo.
Protetičke potrebe u celom svetu su ogromne, jer svakoj odrasloj osobi u proseku nedostaje 2.7 zuba, bar tako govore najnoviji podaci u Evropskoj uniji. Smatra se da ima dvadesetak miliona seniora koji u svojim ustima nemaju nijedan sopstveni zub. Zbog relativno niskih troškova, mostovi se i danas smatraju standardnom terapijom u tretiranju delimičnih nedostataka zuba i u osam od deset slučajeva imaju opravdanu primenu. Postupak koji se širi po Americi i po Evropi, a poznat je kao Teeth-in-an-Hour, znači da se zubi mogu napraviti i implantirati u toku jednog sata, posle čega pacijent odlazi kući kao da se ništa nije dogodilo.
Moderna anestezija je jedan od najvažnijih koraka u savremenoj medicini i mora se priznati da je poslednjih godina ona omogućila prodor zubnih implantata za koje se veruje da će, zaista, iz temelja izmeniti metodologiju i tehnologiju zamene nepostojećih zuba.
Ranije, pre samo nekih desetak godina, milioni ljudi sa nedostatkom zuba automatski su se odlučivali na mostove. Danas postoji mogućnost izbora.
Koja je najbolja strategija za nadoknađivanje defekata u nizu zuba, a da pri tome budu zadovoljeni i estetski i funkcionalni uslovi? Tehnički i finansijski troškovi za raspoložive mostove i čvrsto usađene imlantate u potpunosti se razlikuju, pogotovo kad bezube vilice atrofiraju i ostanu bez dovoljno koštane mase.
Nova tehnika planiranja virtuelnih operacija i koštana nadgradnja ili nadoknada atrofičnih delova vilica u potpunosti su neutralisali prednosti koje su dosad bile na strani mostova. Titanijumski klinovi sa spiralnom površinom čvrsto "ankeruju" veštački zubni koren u jednu od vilica na kojoj postoje prazna mesta za zube, tako da je trajnost implantiranog zuba enormno porasla. Shodno jednoj aktuelnoj studiji sa Univerzitetske klinike u Bernu, verovatnoća desetogodišnjeg opstanka implantata zajedno sa mostom koji nosi iznosi 97 odsto, dok krunica stavljena na sastrugani zub posle deset godina opstaje u 87 odsto slučajeva.
Ukoliko nedostaje koštane supstance, što se dešava kad se vilica tanji zbog nedostaka zuba, stvar se komplikuje, ali se rešava uzimanjem kostiju sa drugih mesta. Smatra se da će u najskorijoj budućnosti molekularni biolozi i oralni hirurzi uspeti da stvore nove biomolekule, koji će rasti u razređenim kostima vilica i tako će nadoknaditi izgubljenu koštanu masu. Revolucionarni uspesi dentista priču o trećim zubima polako pretvaraju u stvarnost. Za razliku od prošlih vremena, u kojima se znalo da su razgovori o teškom žvakanju čvrste hrane usled nedostatka zuba ili slabih mostova pravi tabu, danas su implantati kao zamena za izgubljene zube postali statusni simbol.
Implantati zuba koji se ne mogu razlikovati od prirodnih, na holivudskoj i evropskoj prominentnoj sceni odavno su normalna i nezaobilazna stvar. Implantirani zubi izgledaju bolje nego njihovi originali.Besprekorni zubi odmah padaju u oči, naročito kad se traži novi posao. Nije toliko važno da li posao traži frizer, stručnjak za kompjutere ili spoljni momak.
Zbog relativno niskih troškova, mostovi se i danas smatraju standardnom terapijom u tretiranju pojedinačnog nedostatka zuba. U osam od deset slučajeva mostovi imaju opravdanu primenu. Međutim, susedni, pa makar i potpuno zdravi zubi, moraju se sastrugati tako da se, u suštini, oštećuju dva zdrava zuba da bi se nadomestio jedan nedostajući. Ovo je, naravno, u suprotnosti sa ekspertskim pravilom koje govori da je najviši cilj zubne medicine očuvanje zdravog zuba.

"Vreme, strpljenje i novac su neophodni jer put ka implantatu nije popodnevna šetnja u kojoj se javljaju preterana očekivanja. Često su potrebni meseci ispitivanja, isprobavanja i preračunavanja, što se sve odigrava od momenta prvog razmišljanja o implantatu, pa do definitivne odluke", kaže naš uvaženi gost, oralni hururg Obren Savić.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво