Prvi koncert velikog virtuoza

Veliki violinski virtuoz i kompozitor Nikolo Paganini napisao je pet koncerata za svoj instrument. U prvom Autogramu ove nedelje urednica Gorica Pilipović predstavlja prvi.

Svoj prvi koncert Paganini je premijerno izveo u Napulju 1819. i time otvorio novu stranicu u istoriji instrumentalne muzike položivši temelj velikog solističkog romantičarskog koncerta. Time je ostvarena i svojevrsna demokratizacija jer se muzika iz aristokratskih salona seli u koncertantnu arenu gde solista treba da dokaže svoje moći pred širokim krugom slušalaca. Paganinijev koncert je, naime, izuzetno virtuozno delo koje reflektuje ne samo neverovatne tehničke sposobnosti svog autora kao izvođača, već i njegove kvalitete kao kompozitora - veliki melodijski dar i veštinu u građenju forme. S druge strane, Paganini je na viši nivo izdigao odnos soliste i orkestra. On je prosto teatralizovao koncert, inspirišući se operama Đoakina Rosinija, veoma popularnim u to vreme.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво