Читај ми!

Velemajstori radija

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

Puka slučajnost ili čvrsta, neraskidiva veza između drevne igre na 64 polja i najtoplijeg i najintimnijeg elektronskog medija? Bilo kako bilo, „na prvim tablama" Radio Beograda, šahovske, a uporedo i radiofonske bravure, kreirali su velemajstori i internacionalni majstori poput Svetozara Gligorića, Nikole Karaklajića i Aleksandra Matanovića.

Zašto su radio-izveštaji sa šahovskih olimpijada i svetskih prvenstava uvek bili tako uzbudljivi? Kako je bilo moguće rešavati šahovske probleme u nagradnim igrama preko radio-talasa?

Kako je upravo zahvaljujući vizionarima Radio Beograda realizovan čuveni radio-most između Tigrana Petrosjana i Bobija Fišera uoči meča u Rejkjaviku?

Na koji način je pre sedam decenija organizovan radio-meč između reprezentacija Jugoslavije i SAD? Da dobijemo odgovore na ova pitanja i osvetlimo puteve velemajstora radija, pomoći će nam dugogodišnji sportski novinar i strastveni istraživač istorije šaha, autor i urednik emisije „Sportski spomenar" Miroslav Nešić.

U rubrici „Kutija za pamćenje", emitujemo odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa Elijem Fincijem, književnikom, pozorišnim i književnim kritičarom, esejistom i prevodiocem. Finci je za ciklus emisija „Gost Drugog programa" govorio pre 45 godina.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво