Savo Popović "A... da se malo spotaknem", Muzej Zepter

Godine 1994. osnivanjem Galerije Zepter začet je projekat publikovanja zbirki tekstova naših eminentnih istoričara teoretičara i kritičara umetnosti.

U saradnji s izdavačkom kućom CLIO do osnivanja Muzeja Zepter, 2010. godine, objavljeno je 14 knjiga, koje predstavljaju izuzetan kritički i teorijski korpus za sagledavanje srpske i svetske umetnosti. Po osnivanju, Muzej Zepter postaje samostalni izdavač. U toj novoj ediciji "Kritika" objavljena je i knjiga Save Popovića "A... da se malo spotaknem" u kojoj su skupljene novinske kritike i prikazi mnogih događaja iz umetnosti kao i intervjui s umetnicima.

Savo Popović, kao novinar i umetnički kritičar nekoliko dnevnih listova i časopisa, nezaobilazni je svedok i hroničar naše kulture proteklih tri i više decenija. Impresivna bibliografija, iz koje je izabrano i formirano nekoliko celina, ukazuje na autorovu širinu interesovanja, čvrstinu stavova i kriterijuma kojima se rukovodi u arbitraži događaja na našoj kulturnoj sceni.

Odlukom da se objavi zbirka novinskih kritika, Ivana Simeonović Ćelić, direktorka Muzeja Zepter, podigla je recepciju umetnosti na novi nivo. Uvreženo mišljenje da je, zbog specifičnosti dnevnih novina, pre svega zbog raznorodnog čitalačkog auditorijuma i ograničenog prostora, nemoguća adekvatna umetnička analiza i valorizacija, polako se menja. Ne samo da novinska kritika ima svoje mesto u celokupnom umetničkom životu jednog društva, već je i neophodna, jer u realnom vremenu pruža i informaciju i edukaciju i valorizaciju, makar i u jednoj jedinoj rečenici. Naravno, to važi samo pod pretpostavkom da je autor te novinske kritike stručan i vešt da uskladi sve te kategorije. A Savo Popović to jeste.

Gost Znakova je Savo Popović.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво