Ana Milosavljević i Slobodan Benđo

Dve muzike sa dva kontinenta

Ana Milosavljević je kompozitorka i violinistkinja, koja već dvadeset godina živi u Njujorku, SAD. Dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj umetnički rad. Bila je nominovana za Drama Desk Awards u kategoriji Outstanding Music in a Play, za muziku koju je komponovala za pozorišnu predstavu. Njujork tajms je Anine kompozicije opisao kao inventive i graciozne, a njen raznovrstan kompozitorski opus obuhvata muziku za film, pozorište, balet, modne revije, instrumentalne i vokalne soliste, ansamble i orkestre. Njenu muziku su izvodili mnogi priznati svetski umetnici i orkestri. Kao kompozitor i solista, Ana Milosavljević nastupala je u Karnegi Holu, Kenedi Centru, Linkoln Centru, Tajms Centru, Sali Beogradske Filharmonije, Dvorani Kolarčeve Zadužbine, kao i na mnogim svetskim festivalima, a u javnosti je poznata po svom radu sa Vajper električnom violinom. Školu za muzičke talente završila je u Ćupriji, Fakultet muzičkih umetnosti u Novom Sadu a magistrirske studije u SAD.

Slobodan Benđo je magistar psihologije i dugogodišnji koreograf i folklorni solista iz Melburna, Australija. Osnivač je Benđo akademije iz Melburna, organizacije koja se bavi očuvanjem srpske muzičke baštine, kulture i folklora, a u kojoj je okupio vrhunske umetničke pedagoge i stvaraoce. Polaznici folklorne sekcije Benđo akademije nedavno su imali veoma uspešnu turneju u Kini, a u Melburnu su priredili nezaboravan koncert za Novaka Đokovića i njegov tim. Slobodan Benđo je bio je prvi delegat iz Australije u Skupštini dijaspore i Srba u regionu, najvišem predstavničkom telu srpskih iseljenika. Diplomirao je kineski jezik i nezaobilazni je aktivista u programima srpsko-kineske saradnje. Rodom je iz okoline Mostara, a nakon izbeglištva iz rodnog kraja, od 1998. godine živi i radi u Australiji.

Urednik i voditelj: Miodrag Jakšić

 

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво