Kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući

U emisiji Kontrapunkt govorimo o ovogodišnjem obeležavanju 28. jula, Dana kada se pre 102 godine vijorila srpska zastava na Beloj kući, odnosno kada je Srbija dobila počast od Sjedinjenih Američkih Država, kakvu nikada nije dobila ni jedna zemlja sveta.

Zadivljen herojstvom srpskog naroda, 28. predsednik Sjedinjenih Američkih Država dr političkih nauka Tomas Vudro Vilson je na četvrtu godišnjicu Austrougarske objave rata Srbiji - 28. jula 1918. godine proglasio Srpski dan u Vašingtonu. Tim povodom na svim institucijama, na čelu sa Belom kućom, viorila se srpska trobojka.

Koliko je predsednik Vudro Vilson cenio herojstvo srpskog naroda najbolje svedoči njegov proglas narodu SAD izdat povodom "Srpskog dana u Vašingtonu". Posebno je važno istaći veliko prijateljstvo predsednika SAD, dr Vudro Vilsona, sa našim naučnikom i počasnim konzulom Srbije u SAD Mihajlom Pupinom, čijim nesebičnim trudom je obezbeđen veliki broj dobrovoljaca za rat protiv Austrougarske i ogromna logistička i vojna pomoć, tako da postoje inicijative da se u bulevaru Vudro Vilsona podigne spomenik dvojici velikana.

O ovogodišnjem obeležavanju Dana kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući govore predsednik SUBNOR-a Srbije, general-major Vidosav Kovačević, ambasador dr Ljiljana Nikšić, Justina Pupin - Košćal, predsednica Udruženja potomaka Mihajla Idvorskog-Pupina, Milan Mirković, član Udruženja ratnih vojnih dobrovoljaca i Marina Arsenijević, pijanistkinja koja živi u Americi, i koja je umesto koncerta koji je trebalo da održi u Beogradu 28. jula ove godine, na taj dan je publici poklonila „Balkansku svitu" snimljenu sa američkim orkestrom elitne vojne Vest point akademije. Koncert se nalazi na „Jutjubu", instagram profilu i fejsbuk strani Marine Arsenijević, koji su podelili američka ambasada u Beogradu na društvenim mrežama, kao i alumni Vest point akademije na kojoj se izučavaju i vojne strategije vojvoda Stepe Stepanovića i Živojina Mišića, Cerska i Kolubarska bitka.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво