Istorija srpske političke misli - Novi vek

Gost Riznice je dr Dragan Simeunović, redovni profesor fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Beogradu

„Istorija srpske političke misli" predstavlja grandiozan i decenijama stvaran trud profesora Univerziteta u Beogradu, dr Dragana Simeunovića, koji je pokazao kako je srpski narod, držeći se čvrsto u pravoslavnoj veri i ljubavi prema Bogu i Rodu, u periodu od skoro pet vekova robovanja, hrabro odoleo svakom obliku ugnjetavanja i ostao veran idealu obnavljanja srpske državnosti. Profesor dr Simeunović svoj studiozan istraživački hod je započeo opisom kratkotrajnih, ali divljenja vrednih pokušaja da se već u 16. i 17. veku obnovi srpska samostalnost, a završio ga rasvetljavanjem društvenog i političkog stanja pre Drugog svetskog rata, pominući preko 1.000 ličnosti čija su dela bila od značaja u ostvarivanju srpskih narodnih i crkvenih ideala. On je veliku pažnju posvetio narodnim pregaocima iz 18. i 19. veka, kao i onima koji su se istakli na početku 20. veka. Bilo je to doba kada su Srbi svojom slogom, koja im se poslovično kao sposobnost neopravdano odriče, i svojom nacionalnom energijom uz veliku pomoć brojnih crkvenih otaca, od kojih u ovo knjizi zasluženo zauzimaju cela poglavlja, a vođeni mudrim i hrabrim sunarodnicima, svi skupa živeli i umirali za veliku ideju oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda" (reč Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja o knjizi prof. dr Dragana Simeunovića „Istorija srpske političke misli-Novi vek").

Povodom nove, 23, knjige, dr Dragana Simeunovića, redovnog profesora fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Beogradu, „Istorija srpske političke misli-Novi vek", u ovonedeljnoj Riznici sa profesorom Simeunovićem razgovaramo o ključnim ličnostma, dobro znanim, ali i onima manje poznatim, koji su svojim delovanjem nanovo stvarali srpsku državnost.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво