Lidija Merenik

Lidija Merenik „Umetnost i vlast - srpsko slikarstvo 1945-1968", Vujičić kolekcija i Filozofski fakultet Beograd

Pojavom knjige Lidije Merenik „Ideološki modeli - srpsko slikarstvo 1945-1968", 2001 godine, mnogi stereotipi o razvoju posleratne umetnosti u Srbiji su narušeni. Pre svih onaj da se posle kraja socijalističkog realizma (koji se više izražavao kroz tematiku a ne stil) umetnost oslobodila političkog diktata i okrenula isključivo likovnim aspektima.

Lidija Merenik, je oslanjajući se na nova istraživanja posleratnog perioda ali i na promenjenu opštu društvenu klimu, ukazala da je umetnost od završetka rata do kraja šezdesetih godina prošla kroz tri stilsko-idejna modela umnogome zavisna od političke klime u Srbiji i Jugoslaviji - totalitarni model druge polovine četrdesetih, modernistički model pedesetih i kritički model šezdesetih. Ovakvim pristupom, ali i metodologijom, Lidija Merenik je otvorila put novim istraživanjima, pristupima i kontekstualizacijama umetnosti posleratnog perioda u Srbiji.

Deset godina kasnije, Vujičić kolekcija je u saradnji s Filozofskim fakultetom u Beogradu, objavila drugo izmenjeno i dopunjeno izdanje knjige pod nazivom „Umetnost i vlast - srpsko slikarstvo 1945-1968". Time je ovo izuzetno značajno delo srpske istorije umetnosti dobilo svoju osavremenjenu varijantu tim pre što je za tih deset godina značajno uticalo na našu istoriografiju. Ali, autorka nije želela da ta brojna istraživanja ovog perioda uključi u prošireno izdanje, već je to učinila sopstvenim studijama baziranim na istoj metodologiji. To se pre svega odnosi na analizu opusa i ličnosti Ivana Tabakovića, koga je postavila u potpuno distancirani odnos spram vlasti.

Gost emisije je autorka dr Lidija Merenik, profesorka Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво