Vuk Branković

Gost emisije je prof. dr Marko Šuica, Odeljenje za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

„Oslanjanjem na nepouzdano epsko sećanje i iskrivljen doživljaj davnih vremena, negovan je mit o najvećem srpskom antiheroju, koji traje do današnjih dana. Vuk Branković, jedna od najznamenitijih ličnosti srpske srednjovekovne istorije, ostao je zapamćen do naših dana , ali iz sasvim pogrešnih razloga. Njegovo ime postalo je simbol prevrtljivosti, nacionalnog izdajstva i nevere... Zašto je baš Vuk Branković, jedan od najuticajnijih plemića druge polovine XIV veka,postao negativan epski junak, oličenje najgorih ljudskih osobina -prevare, izdajstva i bezobzirnosti... Razlog zbog koga je nastala knjiga o Vuku Brankoviću jeste ponovno podsećanje na istorijsku nepravdu koja još uvek traje. Iako su istoričari sa Vukovih pleća odavno skinuli krivicu izdaje u Kosovskoj bici, ostala je da tinja nekakva neodređena sumnja u njegove državničke odluke, pa i u ponašanje tokom bitke. Crkva je, opredeljujući se za političke strane u dinastičkim raskolima, oblikovala Vuka kao neposlušnog podanika, nelojalnog zeta i uzurpatora Lazarevog trona... Narodna epika je dovršila taj proces demonizovanja, koji traje do danas i vidljiv je i u javnom govoru - Vukovo ime i prezime sinonim su izdaje", piše naš današnji sagovornik prof. dr Marko Šuica.

Vuk Branković (1345-1397) srpski velikaš koji je, pored kneza Lazara, bio najznačajnija politička figura Srbije u drugoj polovini XIV veka, sin je sevastokratora Branka Mladenovića, koji je, u doba Dušana Silnog, upravljao Ohridom. Oženjen ćerkom kneza Lazara Marom.

Posle Kosovskog boja, u kome učestvuje, 1389. opire se turskom vazalstvu (na šta je knjeginja Milica pristala odmah posle propasti vojske na Kosovu) sve do 1392. godine, kada Skoplje pada pod tursku vlast. Veći deo njegove države biva zauzet, uključujući i Prištinu, do 1396.godine. Osmanlije zauzimaju državu Vuka Brankovića, a njega odvode u zarobljeništvo, gde i umire. Najveći deo teritorija Vuka Brankovića zauzima njegov rođak knez Stefan Lazarević, a strateški bitna mesta Osmanlije ostavljaju sebi, dok, mala oblast, sa sedištem u Vučitrnu ostavljena je na korišćenje supruzi Mari i sinovima.

Gost ovonedeljnje Riznice je dr Marko Šuica, vanredni profesor Filozofskoog fakulteta u Beografu, Odeljenje za istoriju, autor knjige „Vuk Branković-Slavni i velmožni gospodin".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво