Ekološki magazin

Lep svet - niko ne dira ni potok ni cvet

Tokom dvesta pedeset godina, koliko naučnici opisuju nove vrste, otkriveno je oko dva miliona biljaka i životinja - što je tek dvadeset procenata od ukupnog broja koji živi na Zemlji. Biolozi koji se bave otkrivanjem novih vrsta insekata, u nastojanju da isprave nepravdu smanjenog interesovanja javnosti, daju im imena poznatih ličnosti i to prema zasluzi. Tako vodeni tvrdokrilac sa Bornea, u znak zahvalnosti za sve što radi za prirodu, nosi ime glumca Leonarda di Kaprija. Noćni leptir sa bujnom belom kosom i izuzetno malim genitalijama nazvan je Donald Tramp - takođe prema zaslugama. Čućete dr Ivu Njunjić, biospeleologa i istraživača Nacionalne geografije.

Naši preci iz Vinčanske kulture bili bi neprijatno iznenađeni time u šta smo pretvorili. A ostavili su nam precizna uputstva: nema ratova, ne živi se od tuđeg rada, suština je važnija od forme. Tragovi o visokoj svesti ljudi pre sedam hiljada godina sačuvani su i zahvaljujući visokoj svesti nepismenog seljaka sa početka dvadesetog veka. Panta Urošević, zvani Čeprkalo, seljak iz Vinče, peške je u Narodni muzej nosio ono što je nalazio - nije morao da bude školovan da bi znao da je važno.

U cilju obrazovanja i podizanja svesti javnosti, stručnjaci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pripremili su novu publikacija koja detaljno prikazuje četiri načina ugrožavanja divljih ptica i daje preporuke za aktivnosti na njihovom suzbijanju. U Srbiji se čak pola postojećih vrsta ptica suočava sa rizikom iščezavanja.

Svoje predloge za Crni i Zeleni list daće Miroslav Kos, urednik Blica nedelje.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.  

 

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво