Gošća - Milena Marjanović

Akile Bonito Oliva "Muzeji koji privlače pažnju", CLIO; Prevela sa italijanskog Milena Marjanović

Kako nastaju muzeji i kako se formiraju kolekcije, šta je potrebno znati da bi projekat novog muzeja ili rekonstrukcija starog zdanja bila funkcionalna, na koje se istorijske modele u tom smislu treba ugledati, a na koje ne, kako se stvara muzejska publika... Ovo su samo neka od pitanja na koja moguće odgovore nude svojim tekstovima autori, istoričari umetnosti i rukovodioci svetskih institucija savremene umetnosti u knjizi "Muzeji koji privlače pažnju".

U ovoj zbirci tekstova poznatih i priznatih stručnjaka i rukovodilaca prestižnih umetničkih institucija u Evropi i svetu, prevashodno okupljenim na simpozijumu "Produkcija, čuvanje i protok savremene umetnosti", razmatraju recentno funkcionisanje muzeja savremene umetnosti.

Kroz brojne primere i iskustva, kroz teorijske analize i stručne komentare, sagledan je aktuelni trenutak savremene umetnosti i njene prezentacije, a samim tim ukazano na brojna pitanja s kojima se i institucije i pojedinci suočavaju pri predstavljanju i čuvanju, obradi i konzervaciji i restauraciji predmeta. Naime, idejno usložnjavanje savremene umetničke produkcije, što istovremeno znači i hiperprodukciju dela, zatim korišćenje raznorodnih materijala i medija, često i za jednokratnu svrhu, stavilo je klasičan pristup muzeja pred velike izazove. Imajući sve ovo u vidu, i sam Oliva u svoja dva teksta, kao i drugi autori u svojim tekstovima, razmatraju brojna pitanja o svrsi i načinu funkcionisanja muzeja savremene umetnosti danas.

"Muzeji koji privlače pažnju" je još jedna knjiga u izdanju beogradske kuće CLIO, a u saradnji s Narodnim muzejom, koja je obogatila teorijski korpus nove muzeologije. Gošća Znakova biće Milena Marjanović, prevodilac, istoričarka umetnosti i novinarka.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво