Antički mitovi

Antički mitovi - tema italijanskih operskih kompozitora 17. i 18. veka

Antički mitovi su bili veoma podsticajna i inspirativna tema italijanskim operskim kompozitorima 17. i 18. veka, i na njihovoj osnovi nastao je impozantan broj dela, od kojih neka predstavljaju ključne tačke u istorijskom razvoju opere. U Italiji, gde je operski žanr uživao popularnost kao nigde drugde, gotovo da nema baroknog kompozitora koji je pisao za muzičku scenu, a koji se nije obratio nekom od antičkih mitova.

U današnjoj emisiji izdvojili smo tek nekoliko primera ovog bogatog stvaralaštva i dela Klaudija Monteverdija, Alesandra Skarlatija, Frančeska Kavalija i Nikole Porpore.

U rubrici Antikoskop, govorimo o dragocenom manuskriptu s početka 15. veka, Kodeksu Faenca. Reč je o prvom značajnom svedočanstvu o instrumentalnom stvaranju srednjeg veka i prvoj zbirci u kojoj je sakupljena gotovo isključivo instrumentalna muzika tog doba.

Urednik i voditelj je Bojana Žižić.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво