Ješa Denegri "Teme srpske umetnosti", Fondacija Kolekcija Trajković

Gosti Znakova će biti: autor prof dr Ješa Dengri i izdavači i kolekcionari Slavica i Daniel Trajković.

Kada su novosadski "Svetovi" 1993. godine objavili knjigu Ješe Denegrija "Pedesete: Teme srpske umetnosti" nije se dalo naslutiti da je to početak velikog i značajnog poduhvata analize umetnosti u Srbiji druge polovine XX veka. Do 1999. izdate su još četiri knjige koje sagledavaju umetnost po dekadama, da bi izmenjeno i dopunjeno izdanje ovog petoknjižja pod nazivom "Srpska umetnost 1950 - 2000" objavili 2013. godine "Topi" i "Orion Art", za šta su na Sajmu knjiga u Beogradu dobili nagradu za izdavački poduhvat godine. Na samom kraju prošle godine Fondacija Kolekcija Trajković je izdala značajno dopunjeno treće izdanje ove istorije umetnosti i to u dva toma.

"Teme srpske umetnosti: Srpska umetnost 1950 - 2000" je reprezentativno izdanje, velikog formata i savemenog dizajna, sa dokumentarnim fotografijama i reprodukcijama umetničkih dela u boji. Knjiga, jer sad već može da se govori o relevantnoj istoriji umetnosti druge polovine XX veka, je dopunjena s preko trideset novih tekstva dok su mnogi "stari" prepravljeni, a sve fusnote su potpuno redigovane.

Na ovaj način su ispravljeni svi "nedostatci" prethodnih izdanja (nastali prevashodno nedostatkom sredstava), a naša umetnička istoriografija je dobila reprezentativno izdanje - sintezu pojava u umetnosti druge polovine XX veka, čime je uz već čuvene knjige Lazara Trifunovića i Miodraga B Protića, koje obrađuju prvu polovinu veka, i trotomnu "Istoriju umetnosti u Srbiji - XX vek" grupe autora koju je predvodio Miško Šuvaković, umetnost prošlog veka adekvatno istorizivana.

Kolekcija Trajković se u izdavačke vode upustila da bi publikovala radove svoje zbirke, a kasnije objavljivala prateće kataloge svojih izložbi, poput retrospektive Damnjana ili Alter Imaga, da bi 2015 izdala i monografiju Dušana Otaševića. "Teme srpske umetnosti: Srpska umetnost 1950 - 2000" je prvo izdanje koje se bavi isključivo istorijom umetnosti.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво