Sporovi u kulturi

Sabori na ivici kiča

Pročitamo li najavu za 56. Dragačevski sabor trubača da će to biti spoj tradicije i modernog, spoj opanaka i farmerica, trube i hip-hopa, jeleka i štikle, upitaćemo se, ipak, narodski rečeno, gde se denuše izvorni oblici stvaralaštva. Na koji način se ranije ispoljavao duh narodne kulture, a šta je to novo vreme donelo?

Na 29. Saboru frulaša u Prislonici kod Čačka održana je tribina pod nazivom Sabor na ivici kiča. U nedoumici ili pred dilemom šta zapravo jesu narodni duh i tradicija, postavićemo i ovakva pitanja: na koji način se izvorno stvaralaštvo manifestuje u savremenom društvenom kontekstu, kakvi su to modeli koji se uspostavljaju i kakvi koncepti proizilaze iz njih - da li su prihvatljivi? Uočavaju se dve ravni, sadašnja i prošla, ali se nameće i razmišljanje o kontinuitetu i nužnoj povezanosti sa tradicionalnim.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su kompozitor Zoran Hristić, etnomuzikolog i kompozitor Dimitrije Golemović, a u razgovor će biti uključeni Slobodan Jolović, predsednik Organizacionog odbora Sabora trubača u Guči i Zoran Rajičić, predsednik Saveta 29. Sabora frulaša u Prislonici.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво