Muzička pletenica

Jedna od najpopularnijih varoških pesama "Milkina kuća" trebalo je od svog nastanka na svaki način da zatre trag koji bi upućivao na aktere o kojima peva, kao i na samog autora. Zbog toga se nisu pevale sve njene strofe. Predstavljala je neku vrstu zabranjene pesme i kada je kao takva prihvaćena u narodu trebalo je da ostane samo mutna i nejasna legenda. Čovek koji je ispevao pesmu nije smeo da se bavi književnošću, a još manje je bilo poželjno da se potpisuje ispod svojih tvorevina.

Njega je inspirisao mladić koji je neizmerno voleo Milku, ali mu je sudbina dodelila ulogu izdajice svog roda, otpadnika vere i vojnog begunca koji nikada nije bio amnestiran i za kojim poternica nikada nije prestala da važi. 

SA STAROG GRAMOFONA

S proleća 1938. godine Muzička uprava Radio Beograda obratila se slušaocima sledećim proglasom, a povod su bile telefonske molbe upućene pevačima. Te godine aktivno je učestvovala u radio programu i gospođa Nada Aleksandrović Obradović pa možemo samo da pretpostavimo da je i ona primala određene zahteve slušalaca. Mi ćemo je danas čuti kako interpretira pesmu "Odbi se biser grana".

 

PORTERET U MUZIČKOJ PLETENICI

"Isidor Bajić je bio svima nama IDEAL. U njemu smo mi gledali više biće, on je za nas bio inkarnacija neke mistične lepote, za kojom smo čeznuli, ali koju još nismo ugledali; iz njegovog osmejka vedrog a možda i malo stilizovanog, koji pamtim veoma živo. Žuborio je za nas magični fluid muzike koju smo obožavali i zato smo obožavali i njega Isidora Bajića". Dr.Miloje Milojević, kompozitor, negdašnji Bajićev đak.

Radio Beograd 1, 14.00

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво