Iz Izveštaja Evropskog centra za prava Roma

U izveštajima koje je objavio Evropski centar za prava Roma, je, između ostalog, otkriveno i u kojoj meri su anticiganizam i institucionalni rasizam ugrađeni u sisteme krivičnog pravosuđa Češke Republike i Slovačke: optuženi Romi suočavaju se sa diskriminacijom u svakoj fazi krivičnog postupka od strane policije, sudija, tužilaca, a često i sopstvenih advokata. Izveštaji o ove dve države napravljeni su u partnerstvu sa globalnom organizacijom za nadzor krivičnog pravosuđa “Fer suđenja“.

"Romski jezik - živi, ali ga treba ojačati", kaže George Sarau, profesor romskog jezika i književnosti na Katedri za romologiju Univerziteta u Bukureštu. Profesor takođe, ističe da bi osim učenja jezika, u budućnosti, veću pažnju trebalo posvetiti izučavanje kulture, istorije i tradicije Roma.

Emisiju priprema i vodi Una Beriša.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво