Читај ми!

Pozorišna dinastija Popović

Dešava se da se više članova jedne porodice posveti pozorišnoj umetnosti. Ljude često spoji zajednička naklonost ka nečemu, pa brakovi između pozorišnih poslenika nisu ništa neobično. Nije retko ni da deca iz nekog braka pođu stopama svojih roditelja, ili da neko krene za primerom svoga brata ili sestre. Ali da se iz jedne porodice dvadeset tri člana predano posveti pozorištu, da u jednom trenutku postanu važan element glumačkog ansambla nekoliko teatara i da se na sceni pojavljuju skoro čitav jedan vek – sasvim je neobična pojava, jedinstvena kod nas a verovatno i u svetu.

Upravo to je bio slučaj sa glumačkom porodicom Popović, čiji su članovi u periodu od polovine 19. do polovine 20. veka bili na bitan način prisutni na scenama Srpskog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Beogradu, a bilo ih je i u pozorištima u Nišu, Zagrebu i Skoplju. Rodonačelnik ove čuvene porodice je sveštenik Luka Popović iz Vranjeva. Lukina šira porodica, uključujući sinove, kćeri, snaje, zetove, unuke i praunuke, dala je srpskom pozorištu dvadesetak istaknutih glumaca, a mnogi od njih su bili i vrsni pevači i reditelji.

U večerašnjoj emisiji ispračećemo vam priču o ovoj svojevrsnoj umetničkoj dinastiji, čiji su se članovi sa entuzijazmom, strašću i rodoljubljem posvetili pozorišnom životu, svesni svog istorijskog zadatka - da svojim duhovnim bogatstvom oplemenjuju, prosvećuju i uzdižu kulturnu svest svog naroda.

Autor emisije: Vojislav Karanović

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво