Dženis Džoplin

Na svečanosti, povodom ulaska Dženis Džoplin u Rokenrol kuću slavnih, 1995. godine, američka pevačica Melisa Eteridž je rekla: "Kad duša može da pogleda svet i tamo vidi i oseti bol i usamljenost, i kad može da posegne duboko unutra i pronađe glas kojim će pevati o tome, ta duša može da leči." Bio je to najveći dar koji je Dženis Džoplin imala. Da leči druge, pokušavajući da izleči sebe. Od samoće, od različitosti, od potrebe da bude voljena, prihvaćena i slavna.

Kada je Dženis Džoplin juna 1967. godine izašla na binu u Montereju sa grupom Big Brother and Holding Company, malo je bilo onih van San Franciska koji su znali njeno ime. Taj nastup promenio joj je život, ali i budućnost popularne muzike. Kada je otpevala set od pet pesama i završila ga svojom specifičnom interpretacijom pesme Ball and Chain, Big Mame Tornton, hiljade obožavalaca i stotine opčinjenih novinara znali su njeno ime i svoje utiske s koncerta u žaru obožavanja širili dalje.

A ona kao da je pevala samo za njih i samo njima, pričala njihove priče, osećala njihov bol, hrabrila ih i davala im oproštaj za sve čega bi mogli da se stide. Dženis Džoplin je bila sposobna da pesmom iznese osećanja koja većina ljudi nije mogla ili nije htela da pokaže, i bila je spremna da za to plati punu cenu.

Nikada nije pravila kompromise u vezi sa svojom vizijom muzike. Nije se plašila da prelazi granice - muzičke, kulturološke i seksualne. Feministkinja Elen Vilis, muzička kritičarka Njujorkera iz šezdesetih godina 20. veka, nazvala ju je „jedinom heroinom kulture iz šezdesetih koja je žensko iskustvo u potrazi za ličnim oslobođenjem učinila vidljivim i javnim".

Ona je naša današnja gošća iz prošlosti - velika američka rok i bluz pevačica, Dženis Džoplin.

Autor i voditelj: Mirjana Blažić

Glumac: Siniša Ubović

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво