Читај ми!

Pandan nije muška panda

Na tastaturi su slova N i M jedno do drugog, i pre nego što bilo šta dalje kažem, unapred se ograđujem - možda je slovna greška u kucanju! Ali kako toliko puta da se pogreši? Najviše pandama ima u komentarima na društvenim mrežama, a naročito su zanimljivi oni na jezičkim forumima kada se povede diskusija o nekoj nedoumici, pa se traži pandam nekom obliku. Internet portali su rasadnici pandama, pa čitamo kako su "ruski škriljci pandam ruskom gasu", u najavi popularne serije da je neki lik "pandam političaru tog ranga", a ako nekog u svakodnevnom govoru opomenete da se ne kaže pandam nago pandan, obavezno sledi pitanje: "Šta ti je to pandan, muška panda?"

Još bolja definicija panDAna je u Rečniku srpskog jezika gde se kaže da je to "ono što je nečemu vrlo slično, istovetno, jednako, paralelno nečemu drugom". Ako je neka osoba npr. pandan meni, onda se ona može uporediti sa mnom po nekoj zajedničkoj osobini, navici, ponašanju, obrazovanju... i može imati i odrečan oblik. Na primer: među radijskim voditeljima nema nam pandana u poznavanju našeg jezika.... Benefit i slušaocima i nama!

Kako nema koristi od benefita? Nisam neki stručnjak za finansije, ali znam da je benefit i forma isplate u novcu, a tako se zove i izdavanje vaučera za koji se može dobiti novac. A kako to znam? Pa šta mislite, kako idem u banju nego s tim vaučerima. Dobro to sad nije važno, svako ima neku šemu iliti shemu za preživljavanje, sa benefitima ili bez njih.

Glumica - Jadranka Selec.

Autor teksta i urednik - Mirjana Blažić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво