Mađarska podrška Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom da su dve zemlje dostigle najviše odnose u modernoj istoriji i da zahvaljuje na podršci evropskim integracijama Srbije. Vučić je Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa. Premijer Orban se zahvalio na odlikovanju. Poručio je da će mu ono biti obaveza za buduće korake koji će doprineti još boljiim odnosima dve države. Mađari i Srbija imaju zajednički posao, a to je da odbranimo južna vrata Evrope, rekao je Orban. Vučić je rekao da će sa gostom iz Mađarske nastaviti razgovore na ručku, na kojem će im se pridružiti srpski član Predsedništva BE HA Milorad Dodik, premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali i Peter Sijarto . Razgovaraće o tome kako da reše probleme sa energentima pred nadolazeću zimu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je izjava ministra privremenih institucija u Prištini Dželjalja Svečlje - koji je predsedniku Aleksandru Vučiću "obećao teške dane" - do sada najdirektnija pretnja. "Dobro smo razumeli da želite da izazovete sukobe krajem oktobra protiv Srba", napisao je, između ostalog, Petković u objavi na Tviteru. "Dijalog, a ne sukobi", poručio je Petković.

Vlada Srbije usvojila je zaključak da domaćinstva koja uštede struju od 5 do 20 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine - dobiju popust 15 odsto. Ako ušteda bude od 20 do 30 odsto - građanima će račun biti umanjen 20 odsto, a ako je ušteda veća od 30 odsto - popust će biti 30 odsto. To će važiti od oktobra ove do kraja marta naredne godine.

Najžešće borbe na ukrajinskom frontu vode se u Harkovskoj, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Kijev tvrdi da su otkrili masovnu grobnicu u gradu Izjumu, koji je ponovo pod njihovom kontrolom. Moskva navodi da je najmanje jedna osoba poginula u napadu ukrajinskih snaga na centar Hersona američkim projektilima HIMARS. Ukrajinske snage danima uspevaju da povrate značajne oblasti na severoistoku zemlje. Do sada osam hiljada kvadratnih kilometara, dok Rusija naglašava da je u toku pregrupisavanje njenih snaga. Predsednik obrazovno-istraživačkog centra Libek Miloš Nikolić smatra da su ovo bili prvi ozbiljni porazi ruske vojske, i time se na Zapadu stiče utisak da je Rusija pobediva. Stejt department saopštava da Vašington šalje Ukrajini dodatnu vojnu pomoć od 600 miliona dolara. Zapad s pažnjom prati samit Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu. Tamo se danas sastaju predsednici Turske i Rusije.

U Skupštini Crne Gore  novi sastanak predstavnika stranaka koje su pobedile na parlamentarnim izborima 2020. godine. Prethodnih dana dogovoreno je da mandatar bude lider Demosa Miodrag Lekić. Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je, međutim, da neće potpisati predlog da Lekić bude premijer jer je to, kako je rekao, zamka. Ipak, dogovor očekuje jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić. Konsultacije o mandataru za sastav nove vlade danas nastavlja predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Organizatori Evroprajda predali su Vladi peticiju sa 27 hiljada potpisa kojim se traži održavanje šetnje. Pozvali su predsednika i premijerku da svojim autoritetom i nadležnostima omoguće održavanje te manifestacije. Koordinator "Evroprajda 2022" Goran Miletić kaže da su poslali zahtev policiji da se za sutra u 17 časova odobri protestna šetnja na trasi od Ustavnog suda do Tašmajdana, gde će biti održan koncert. Miletić je izričit da će neće odustati, čak i ako MUP ponovo zabrani. Miletić je rekao i da nema straha zbog šetnje, jer je policija obezbeđivala sve događaje proteklih dana i incidenata nije bilo. MUP je ranije saopštio da iz bezbednosnih razloga ne dozvoljava šetnju učesnika "Evroprajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu.

Najstarija srpska glumica Branka Veselinović danas slavi 104. rođendan. Kaže da još uvek čita i slika bez naočara, a da joj je najveći uspeh što može da zabavlja narod. Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu,i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad. Legat glumice se od 2018. godine nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u Beogradu.

Selektor Srbije Dragan Stojković objavio je spisak igrača na koje može da računa za duele u ligi Nacija: sa Švedskom 24-og septembra u Beogradu i tri dana kasnije, sa Norveškom u Oslu. Na spisku nema golmana Predraga Rajkovićaa, a debitantske pozive dobili su krilni napadač Crvene zvezde Stefan Mitrović, kao i štoper Almerije Srđan Babić.

U Berlinu su na programu polufinala Evropskog prvenstva u košarci. Od 17 i 15 igraju Poljska i Francuska, a od 20 i 30 Nemačka i Španija.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Irena Jelovac i Vladimir Mihajlović

    
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво