Preporuke za smanjenje potrošnje struje

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je preporuke za smanjenje potrošnje struje. Štednja je preporučena domaćinstvima, državnoj upravi, gradovima i opštinama, javnim preduzećima i privredi. Preporuke su poslate vladi i očekuje se njihovo usvajanje.

Poštovanjem preporuka za smanjenje električne i toplotne energije može da se obezbedi ušteda od 15 odsto. Nadležni očekuju da preporuke postanu obavezne jer je u avgustu potrošeno 94 miliona evra za uvoz struje, a kada se tome doda ugalj to je 100 miliona evra uvoza.

Struja za domaćinstva i male kupce od 1. septembra skuplja je za 6,5 odsto a za privredu megavat sat je skuplji za 20 evra ,što je još jedna motivacija za štednju.

Kako može da se štedi energija u  domaćinstvu, kako će država stimulisati  domaćinstva koja manje troše, odnosno štede električnu energiju,  kakve planove uštede potrošnje treba da naprave gradovi i opštine, javna preduzeća, državna uprava i privreda? Kako smanjiti uvoz struje?

Gosti emisije su: Jovanka Atanacković, državna sekretarka zadužena za obnovljive izvore energije iz Ministarstva rudarstva i energetike i mr Željko Marković, viši konsultant u „Diloitu".

Urednik - Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво