Samit inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu

U Beogradu je održan Samit inicijative Otvoreni Balkan. Posle Samita, predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da su formirani krizni timovi jer se očekuje teška zima. Rekao je kako ima naznaka da Evropska unija planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana kada je reč o struji. Albanski premijer edi Rama najavio je da će lideri Otvorenog Balkana od Brisela tražiti dodatnu finansijsku pomoć za prevazilaženje energetske krize. Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski poručuje da inicijativa Otvoreni Balkan pokazuje da su Severna Makedonija, Albanija i Srbija učinile pravi korak u pravom trenutku.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je kako je Otvoreni Balkan regionalna saradnja koja šalje odličnu poruku, osnažuje stara prijateljstva i zalaže se za mir, stabilnost i prosperitet. On je u video-poruci naveo i da dogovor Beograda i Prištine o slobodnom kretanju daje nadu da Otvoreni Balkan može uskoro biti primenjen u celom regionu. Ukazao je da Inicijativa mora biti korak ka evrointegracijama, mora ostati otvorena za sve i biti kompatibilna sa međunarodnim obavezama Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

U Ukrajini su nastavljeni sukobi, najžešće borbe - se vode u Donbasu, kod Nikolajeva i Krivog Roga, prema Hersonu i Harkovu. U nuklearnoj elektrani Zaporožje inspektori su - obavili prvu kontrolu - i ostaće u postorjenju. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu -  kaže da Rusija nije postavila teško naoružanje na teritoriju nuklearke i da ruska vojska čini - sve što je potrebno da obezbedi bezbednost nuklearke.

U delu opštine Ivanjica uvedena je vanredna situacija posle olujnog nevremena, koje je izazvalo veliku štetu. Zbog jakih padavina, izlila se Bresnička reka kod Čačka. Poplavljene su njive i putevi.

Nova cena evro dizela je 217,5 dinara za litar, a benzina od 95 oktana 180 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine. Cena dizela ostala je ista, a benzin je jeftiniji za tri dinara. nove cene važiće narednih nedelju dana.

Predstojeći vikend je, prema statistici, najrizičniji po bezbednost saobraćaja. Posle dva dana škole, mnogi će otputovati van grada, a biće povećan i broj mladih za volanom. MUP je udvostručio patrole, naročito u večernjim satima. U toku letnjih meseci, na putevima u Srbiji poginulo je 147 ljudi, a najčešći razlozi nesreća su neprilagođena brzina i
alkohol. U prvoj polovini godine poginula su 42 mlada vozača, 11 više nego u istom periodu lane.

Vaterpolisti Srbije pobedili su Sloveniju rezultatom 17:6 u poslednjem kolu grupne faze Evropskog prvenstva u Splitu. Srbija je zauzela drugo mesto u Grupi D i u osmini finala igraće sa Francuskom u nedelju.

Košarkaši Srbije igraće protiv Holandije u prvom kolu Grupe D Evropskog prvenstva. Utakmica u Pragu počinje u 21 čas. Na našem programu pratićemo kretanje rezultata, a prenos je na Prvom programu televizije.

Urednici emisije Nataša Raketić i Miroslav Vojvodić.
Urednici vesti Nenad Selaković i Irena Jeloviac.
Producent Svetlana Stevanović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво