Srbija se seća stradalih i prognanih u „Oluji“

Pre 27 godina u zoru, napadom na Knin, počela je Oluja, najveća operacija hrvatske vojske i policije - progon i ubijanje srpskih civila. Svega 48 sati kasnije, područje nekadašnje Republike Srpske Krajine bilo je etnički čisto. Oko 250 hiljada Srba krenulo je, u najdužoj koloni i najvećem izbegličkom talasu u Evropi od Drugog svetskog rata, ka Bosni i Srbiji. Oko 2 hiljade je ubijeno ili nestalo, a mnoge žrtve ni do danas nisu otkrivene ni identifikovane. Za udruženi zločinački poduhvat, Haški tribunal je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača 2011. osudio na 24, odnosno 18 godina zatvora, ali su godinu dana kasnije oslobođeni krivice i pušteni iz zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je operacija "Oluja" sramota Ujedinjenih nacija pošto su proterani Srbi živeli u zonama pod zaštitom svetske organizacije, bez oružja i odbrane. Dodao je da je "Oluja" i sramota Evropske unije jer nije nikada rekla ni reč osude za svoju članicu koja slavi najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović izjavio je da nikada nećemo zaboraviti srpske žrtve, ali nećemo dozvoliti da ih zaborave ni drugi, i to ne samo oni koji su te zločine činili, već i oni koji su ih ćutke gledali i odobravali.

Povodom obeležavanja 27-me godišnjice akcije "Oluja", Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza" organizovalo je konferenciju "Nakon 27 godina od 'Oluje' sećanja ne blede".

Državna manifestacija povodom Dana sećanja na prognane i stradale u zločinačkoj  akciji "Oluja" biće održana večeras na Trgu slobode u Novom Sadu. Patrijarh srpski Porfirije služiće parastos, a obeležavanju će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić, državni vrh Srbije i rukovodstvo Republike Srpske. Prenos je na našem programu i na Prvom programu televizije od 20 časova.

Predsednica crnogorske skupštine Danijela Đurović sazvala je za 19. avgust sednicu na kojoj će se glasati o nepoverenju vladi Dritana Abazovića, koja danas obeležava 100 dana rada. Inicijativa pet stranaka, predvođenih Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića, podneta je juče, nakon što je Abazović sa patrijarhom srpskim Porfirijem potpisao Temeljni ugovor države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Nastavljaju se sukobi u Ukrajini. Ruske snage ušle su u grad Soledar, a tvrde i da su zauzele veći deo Marinke i Peskija. Ukrajina traži priliku da direktno razgovara sa kineskim predsednikom Si Đinpingom kako bi ta zemlja pomogla da se okonča sukob sa Rusijom, izjavio je predsednik Volodimir Zelenski.

Tajvan je otkazao 40 avionskih letova, dok Kina u vodama oko ostrva održava pomorske manevre, uz korišćenje bojeve municije. Na aerodromu u Tajpeju tvrde da otkazivanje letova "nije nužno" vezano za vojne vežbe. Manevri su počeli posle jednodnevne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, a istovremeno Peking je zabranio uvoz stotina prehrambenih proizvoda sa tog ostrva.

Partizan se u Larnaki sastaje sa AEK-om u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Meč na Kipru počinje u 18 časova, uz prenos na Prvom programu naše televizije. U kvalifikacijama za Ligu konferencija, Čukarički od 20 sati dočekuje holandski Tvente, a prenos je na drugom programu naše televizije.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Tina Amić i Relja Trajković
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво