Читај ми!

Mogu li EU i SAD da nateraju Prištinu da odustane od jednostranih poteza?

Pod pritiskom međunarodne zajednice, Priština je, u nedelju uveče, na mesec dana odložila primenu odluke o zabrani srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata na Kosmetu koja je dovela do usijanja atmosferu pre svega na severu pokrajine. Kako razumeti zahteve EU i američke ambasade da Priština odustane od jednostranih poteza, da li je mesec dana dovoljan rok da diplomatija nađe rešenje kako bi se izbegla nova eskalacija i kada bi se mogli steći uslovi za nastavak pregovora u Briselu na najvišem političkom nivou? Sagovornik Magazina je diplomata Zoran Milivojević.

Manastir Svetih Arhangela, u kanjonu reke Bistrice, nedaleko od Prizrena je zadužbina cara Dušana iz 14. veka. Nakon osvajanja Prizrena 1455. godine, Turci su razorili manastir, a od druge polovine 16. veka počinje njegovo rušenje do temelja. Obnova manastira je počela tek u novo doba, 1995. godine, da bi, tokom 1999. godine i martovskog pogroma 2004, svetinja do kraja izgorela. Danas, pod zaštitom nemačkih snaga KFOR-a, sa igumanom Mihailom Tošićem, u manastiru žive monasi koji čuvaju i obnavljaju manastir. Manastir je 26. jula proslavio slavu - Sabor Svetog Arhangela Gavrila, a na slavi je bila naša Tijana Sibinović.

Vlada je regulisala iznos maksimalne cene benzina BMB 95 i evrodizela dok naftne kompanije mogu same da formiraju cene za obogaćena goriva, koja su nekada i jedina dostupna na pumpama. Zašto je gorivo na pumpama na auto-putu skuplje nego u gradu, i da li se jeftiniji derivati mogu natočiti samo u naseljima pitamo Tomislava Mićevića iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Sa vama, Jelena Vidić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво