Vučić: Molimo i tražimo mir ali predaje neće biti

Situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji je veoma komplikovana i složena, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najavljenog stupanja na snagu mera o preregistraciji i izlazno-ulaznim dokumentima najavljenih iz Prištine. On je u obraćanju javnosti rekao da je prištinski režim doneo odluku da nameće stvari na koje nema pravo, pre svega na severu. Naglasio je da sve treba da krene u ponoć, uz početak akcije ubeđivanja Srba da odustanu od KM tablica. Predsednik je naglasio da se broj incidenata od dolaska Kurtija na vlast veći za 50 odsto i istakao da niko nije reagovao na činjenicu da Zajednica srpskih opština nije formirana već 3390 dana. Vučić je zamolio predstavnike moćnih zemalja koje su priznale Kosovo da povedu računa o međunarodnom pravu i da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob.

"Molim Albance da se urazume, a Srbe da ne nasedaju na provokacije i ne učine ništa što bi moglo da dovede do sukoba", rekao je Vučić i ukazao da je njegova molba da se sačuva mir po svaku cenu, ali naglasio da će ukoliko krene progon i maltretiranje, ubijanje Srba, Srbija pobediti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je, u obraćanju na paradi kod Sankt Peterburga povodom Dana mornarice, da se nova pomorska doktrina zemlje odnosi na granice i oblasti od nacionalnog interesa. Istakao je da su to su vode ruskog dela Arktika, Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza i da će svim sredstvima obezbediti njihovu čvrstu zaštitu. Proslava Dana mornarice Rusije u Sevastopolju na Krimu, danas neće biti održana zbog napada na štab Crnomorske flote, saopštili su lokalni zvaničnici i precizirali da je u napadu dronom povređeno šest osoba.

Poslednjeg dana jula - velika smena turista. Na putevima je pojačan saobraćaj a na graničnim prelazima su višesatna zadržavanja. Najduža su na Horgošu, gde su nepregledne kolone vozila na izlazu iz Srbije. Za prelazak obe granice čeka se čak 10 sati. U Hrvatskoj, na graničnom prelazu Bajakovo ka Srbiji, kolona vozila bila je duga 10 kilometara, dok se na Batrovcima na izlazu čeka oko sat i po. Na Preševu, zadržavanja su duža na izlazu iz zemlje - do 3 sata.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Nenad Selaković
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво