Читај ми!

Od Alžira do Kalgarija

Porodični magazin Radio Beograda 1 prati velika međunarodna nadmetanja, čiji su sastavni deo i predstavnici Srbije. Vaterpolisti će u borbi za 5. mesto na Svetskom prvenstvu u Budimpešti igrati sa selekcijom SAD, dok će se za titulu najboljeg na planeti boriti Španija i Italija. Odbojkašice Srbije bile su bolje u Kalgariju od domaćina Kanade rezultatom 3-1 i tako uspele da praktično osiguraju plasman na završni turnir koji će se igrati od 13. do 17. jula u Ankari. Poslednji meč naše odbojkašice igraju protiv Japana u noći između subote i nedelje ali taj meč neće imati veliki rezultatski značaj. Čućemo utiske naših igračica Teodore Pušić i Katarine Lazović.

Zorana Arunović osvojila je bronzanu medalju na Mediteranskim igrama u Oranu u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara. To je 22. medalja za naš državni tim, pa ćemo razgovarti sa šeficom misije Olimpijskog komiteta Srbije, čućemo i šta su izjavili nagrađeni `mediteranci` Milica Gardašević, Teodora Vukojević, Damir Mikec i Aleksandar Kukolj.

Udruženje sportskih novinara Srbije je asocijacija poslenika sportske žurnalistike čiji koreni potiču iz daleke 1896 godine, kada su se prve sportske informacije pojavile sa obnovljenih Olimpijskih igara u Atini. Sportski novinari Srbije bili su inicijatori i pokretači prvog Udruženje sportskih novinara Jugoslavije koje je osnovano 11. jula 1964. godine u Beogradu, a za prvog predsednika izabran je slavni reporter Radio Beograda Radivoje Raća Marković. Danas je dan sportskih novinara naše zemlje, pa je prilog o tome pripremila Snežana Pantović. Čućemo i kako se odvija finiš kampa Krosa RTS-a u Leskovcu, a na teniske teme i mečeve Novaka Đokovića na Vimbldonu razgovaraćemo sa stručnjakom za ovaj sport Radmilom Armenulićem.

Pored sporta, bavimo se standardno u našim emisijama i dešavanjima iz sveta koji nas okružuje, pa će tako Milijan Stojanić imati zadovoljstvo da nam se javi iz vrelog Niša u kome se održava `Gastro Fest`, sa velikim brojem učesnika iz zemlje i inostranstva. Kuvaće se, pored ostalog, i u znak sećanja na sjajnog kulinara Zorana Miraševića, koji je prerano napustio svoje kolege. Naravno, neće nam promaći ni novi predlog jelovnika za nedeljni ručak našeg viteza kulinarstva.

`Art Battle` je internacionalno takmičenje u slikanju uživo, koje se odvija u 50 gradova u svetu ,a mi smo dobili i prvog pobednika na takmičenju održanom u `Dorćol Platz`. Pridružiće nam se sa Željkom Vasić, u ime organizatora ovog atraktivnog nadmetanja, on je Filip Daćevac, slikar, bokser i farmaceut! U svom ateljeu vodi školu slikanja i ima više od 50 dece svih uzrasta. Osvojili su brojne nagrade u Češkoj, Rusiji i Srbiji. Filip slika ono što oseća da mu je potrebno, a najviše voli ekspresionizam i apstrakciju. Učestvovao je na preko 30 izložbi. Na `Art Battle` je publici želeo da prenese svoju urbanu seriju ulica. 

I kontrabasista, kompozitor i pedagog danas je u svom Nišu, gde večeras ima koncert u Banovini, u društvu zgrade Univerziteta. `Grafički kolektiv` otvorio je vrata svoje nove galerije, tu svečanost prate i Majska izložba grafike, kao i dodela nagrade `Veliki pečat`. U salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu otvorena je retrospektivna izložba slika likovnog umetnika Viorela Flore, povodom 70 godina života i 50 godina umetničkog rada. Časopis za savremenu kulturu Vojvodine `Nova misao` izlazi u novom formatu i osveženom dizajnu, upravo je objavljen 48. broj. `Meksička priča` je naziv izložbe umetnika Dejana Matića, koja će u Maloj galeriji ULUPUDS-a biti otvorena do 6. jula. Etno grupa `Praskozorje` imala je prošlog vikenda gostovanje u Beču za pamćenje, o tome na priča Rade Arsić.

Festival muzičke izuzetnosti „Ravanelijus" u Ćupriji će biti održan od 3. do 10. jula pod sloganom „Zaplovi muzikom", najaviće nam ga direktor Dragan Đorđević. 11. međunarodno takmičenje duvačkih orkestara održava se u Zrenjaninu pod nazivom `Begej Fest`. Fotografije, odnosno foto alegorije Dušanke Komnenić skupljene su na jednom mestu, na izložbi `Talasanja- opuštanja- kruženje`, otvorenoj juče u galeriji `Singidunum`. Proglašenjem najboljih izvođača u kategoriji obrade i izvođenju tradicionalnih pesama zavšren je međunarodni vokalni etno festival mladih- u kategoriji obrada titulu laureata osvojila je vokalna radionica `Bistrik`, delimo radost sa njihovom i našom Biljom Krstić.

Kompletan autor monografije `Naši dani` Radosalav Rale Milenković igra je i dalje punom parom, iako ju je izvodio 1833 puta, odnosno 38 godina, od 17. maja 1984. godine i tako preti da potisne dugovečnost `Bube u uhu`. Izložba `Vernisaž-umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike` biće otvorena u utorak u Galeriji 51 ovog zdanja na Dorćolu. Deseti međunarodni festival folklora Belgrade Award i nacionalno takmičenje folklornih ansambala Srbije održavaju se do 7. jula u našem glavnom gradu. U okviru programa `Leto na Čukarici`, Kulturni centar Čukarica je pripremio besplatne kreativne radionice  za decu od 5 do 12 godina. Izložba fotografija Katarine Bret pod nazivom `Ogledalo` otvorena je do 10. jula u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija`.  Posle romana „A tako je dobro počelo" i „Za sutra najavljuju konačno razvedravanje", stiže nova knjiga novinara i pisca Branka Rosića - „Dolazak matadora" .

 

`ArtLink festival`, ove godine, u svom desetom izdanju, kao deo evropske inicijative Gradovi festivali i sa motom Umetnici za prirodu, održava se od 25. juna do 25. septembra na različitim lokacijama u nekoliko gradova u Srbiji i regionu. Promocija novog broja časopisa Književna fantastika biće održana u ponedeljak, 4. jula, od 18 časova, u Klubu galeriji `Polet` , tokom 8. Festivala fantastične književnosti „Art-Anima". Za kraj sezone 2021/2022 Opera i teatar `Madlenijanum` u julu organizuje mini turneju jedne od svojih poslednjih dramskih premijera, komedije Bila Menhofa `Feliks i Doris`, u režiji Olje Đorđević. U Ćupriji, prestonici muzičkih talenata, od 3. do 10. jula održava se treći festival `Ravanelius`. Čućemo tokom emisije i odbojka, odbojkaške reprezentativce Srbije koji sutra, u nedelju, putuju u Poljsku, na novi ciklus Lige nacija, koji se igra od 5. do 10. jula.

Muzika i ove subote- za sve ukuse, od sedamdesetih godina prošlog stoleća, do aktuelnih hitova domaće i strane muzičke scene. U realizaciji emisije učestvuju i Darko Milosavljević, Žarko Bovan, Katarina Epštajn i Vesna Gemović.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво