Читај ми!

Na granicama gužve

Počeo je prvi veliki turistički talas, pa je pojačan saobraćaj na putevima u Srbiji i na graničnim prelazima. Trenutno su najduža zadržavanja na prelazima Preševo sa Severnom Makedonijom i Horgoš sa Mađarskom.

Na celoj teritoriji opštine Osečina nema struje, pošto je grom oštetio glavni dalekovod. Ekipe valjevske Elektrodistribucije su na terenu i pokušavaju da osposobe elektro -mrežu.

U naselju "Makova sedmica" na periferiji Subotice jutros se dogodio oružani obračun među migrantima, a prema prvim informacijama jedna osoba je stradala, a šest migranata je teško povređeno. Oni su zbrinuti u subotičkoj bolnici, a među njima je i 16-godišnja devojčica koja je životno ugrožena. Policija je blokirala prilaze šumi gde se obračun dogodio. Na licu mesta su jake snage Žandarmerije.

U Ukrajini odjekuju eksplozije u gradu Nikolajevu. Nastavljene su borbe za Lisičansk, strateški važan grad na frontu u Lugansku. Ukrajinska vojska nastavila je da granatira područje Donjecka. Kijev tvrdi da je Rusija pojačala raketne napade i da gađa civilne ciljeve daleko od linije fronta. Moskva ponavlja da gađa samo vojne mete.

U Bratuncu se obeležava 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 ubijenih Srba služio je patrijarh Porfirije. Posle parastosa položeno je cveće i odata počast žrtvama kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač. Jutros je u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, u prisustvu velikog broja vernika, liturgiju služio patrijarh Porfirije uz sasluženje mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, arhijereja i sveštenstva.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je do sada podeljena 121.000 besplatnih vaučera za odmor u Srbiji, od ukupno 200.000 i da se prijavilo 65.000 penzionera i 37.000 nezaposlenih lica. Mali je rekao da je dodela besplatnih vaučera takođe i podrška turizmu u Srbiji i naglasio da su hoteli puni. Naveo je da je u prvih pet meseci ove godine 70 odsto turista više nego lane i da je to ogroman priliv za srpski turizam.

Na Savskoj promenadi u Beogradu održava se prvi festival jagodičastog i bobičastog voća. Manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je istakao da su prošle godine malina, borovnica, kupina i jagoda doneli profit od pola milijarde evra i dodao da uglavnom sva proizvodnja tog voća ide u izvoz.

Odbojkašice Srbije plasirale su se na finalni turnir Lige nacija, pošto su savladale Kanadu sa 3:1. Poslednji meč grupne faze naše odbojkašice igraće protiv Japana. Utakmica u Kalgariju počinje u 1 sat posle ponoći.

Zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Alžiru osvojili su bokser Vladimir Mirončikov, atletičarka Milica Gardašević u skoku u dalj, Damir Mikec u gađanju vazdušnim pištoljem. Srebrnu medalju osvojila je Teodora Vukojević u gađanju vazdušnom puškom, a džudista Aleksandar Kukolj bronzu. Srbija je na igrama osvojila ukupno 21 medalju od toga 10 zlatnih.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Nenad Selaković i Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво