Читај ми!

Zakonom urediti reklamiranje kockarnica 

Istraživanja u našoj zemlji pokazuju da tokom poslednjih godina kockanje postaje sve popularnije među adolescentima. To i ne čudi, s obzirom na to da su generacije dece školskog uzrasta često izložene sadržajima koji podržavaju ovu štetnu zabavu. Reklamiranje kladionica i kockarnica u Srbiji je uzelo maha. U poslednje vreme kladionice popularizuju poznate ličnosti i influenseri sa društvenih mreža, a mnogi od njih jesu uzori dela mlade populacije. Zašto ova oblast nije uređena kod nas, poput reklamiranja alkoholnih pića, pitanje je koje postavljaju i roditelji i stručnjaci za bolesti zavisnosti.

Društvo psihologa Srbije uputilo je apel kojim se osuđuje reklamiranje kockarnica i pokreće inicijativa za zakonske restrikcije u vezi sa takvim reklamama, a predlaže se i zabrana otvaranja kockarnica blizu škola. O tome razgovaramo sa Tamarom Džamonja Ignjatović, profesorkom na odeljenju psihologije Filozofskog fakulteta u Beogradu i predsednicom Društva psihologa Srbije..

Projekat - "Šta je rod", koji zajednički realizuju Francuski institut u Srbiji, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Fakultet za medije i komunikacije i Treći program Radio Beograda, kroz seriju debata razmatra teorijska, ali i praktična pitanja u domenu roda. U petak su se, učesnici druge tribine u nizu, fokusirali na izazove u vezi sa identitetom, kao i na pojavu proširenja demokratske logike u pitanjima roda. Da li postoji ravnopravnost? Šta nas čini ne/slobodnima u iskazivanju našeg seksualnog i rodnog identiteta? O savremenom svetu i putu aktuelnih društvenih promena, kada je reč o pitanjima rodnog identiteta, razgovaramo sa Selenom Radović iz Instituta za sociološka istraživanja i jednom od učesnica pomenute debate.

Od 11 časova, kao i svakog prvog ponedeljka u mesecu, slušamo kritike, pohvale i mišljenja slušalaca Radio Beograda 1 o našem programu.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво