Читај ми!

Poljoprivredni sajam

U Novom Sadu juče otvoren Poljoprivredni sajam, najveća agrarna priredba u ovom delu Evrope. Zemlja partner je Mađarska, lider evropske poljoprivrede. Hiljadu i sto izlagača iz Srbije i još 21 države, nastupa kolektivno i pojedinačno.    

Pšenica je jesenas zasejana na oko 630 hiljada hektara, a do početka žetve ostalo je nešto više od mesec dana. I pored manje padavina većina ratara očekuje dobar rod , a zadovoljni su i nagoveštajem cene novog roda.

Najviše izlagačkog prostora na ovogodišnjem novosadskom poljoprivrednom sajmu zauzeli su traktori, kombajni, priključne mašine i ostala poljoprivredna tehnika. Cene te opreme rastu zbog sukoba Rusije i Ukrajine, a rokovi isporuke u nekim slučajevima duži su od 90 dana zbog nestašice komponenti koje se koriste u toj proizvodnji.

Lazar Radujević je sa prijateljima, pronašao računicu u proizvodnji i preradi industrijske konoplje, domaće sorte Helena. Proizvodnju je zasnovao na 3 i po hektara na poljima oko Pirota, Žitorađe i Kraljeva. Dodatno je uposlio ljude iz tih krajeva, a glavni proizvodi su proteinsko brašno, ulje i sušeni cvet i list

Zanimljiva priče stižu nam i iz trsteničkog kraja, i čuvenih sela Milutovac i Selište. Tamo i dalje insistiraju na vinogradarstvu, voćnjacima i kalemarstvu. Značajan je i podatak da mladi ostaju na svojim imanjima.

Urednik: Dušan Veličković

 

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво