''Gospođa Dalovej''

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je Ratko Rakin, pi-ar Kulturnog centra Beograda. On govori o romanu ''Gospođa Dalovej'' Virdžinije Vulf. Engleska književnica Virdžinija Vulf (1882-1941) pisala je prozu, kritike i eseje. Smatra se jednim od najvećih pisaca 20. veka. Njeni romani uglavnom ne opisuju događaje nego, koristeći tehniku toka svesti, kroz unutrašnje monologe likova, stvaraju određeni estetski doživljaj kod čitalaca.

Radnja romana ''Gospođa Dalovej'', objavljenog 1925. godine, traje samo jedan dan i obuhvata misli i sećanja nekolicine likova u tom danu. To je jedan junski dan 1923, u kome žena iz višeg društvenog sloja, Klarisa Dalovej, organizuje prijem u svojoj kući. Međutim, u romanu se ne govori toliko o tom prijemu, koliko o sećanjima i senzacijama koji neprekidno struje kroz svest junaka romana. Delo ''Gospođa Dalovej'' u suštini je lirska priča o vremenu, prolaznosti, punoći i neuhvatljivosti života.

Naš sagovornik govori o svojim čitalačkim počecima, o knjigama koje su mu tokom života bile značajne, govori o tome kako je otkrio roman ''Gospođa Dalovej'' i zašto ga je zavoleo. Pošto je jedno vreme boravio u Londonu, biće zanimljivo čuti kako  naš gost vidi način na koji je ovaj grad predstavljen u romanu Virdžinije Vulf.   

Ratko Rakin je završio Fakultet političkih nauka u Beogradu, a master studije 2020/2021. u Londonu na Univerzitetu Vestminister kao stipendista vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Započeo je svoju karijeru sa samo devet godina na RTS-u, gde je vodio emisiju ''Dečiji informativni magazin'' namenjen deci i tinejdžerima. Sarađivao je sa Televizijom B92 i učestvovao u realizaciji emisija koje su snimane povodom održavanja festivala Egzit u Novom Sadu. Radio je u Mikser Hausu u Beogradu, u Savamali. Proveo je tri meseca u Sarajevu, gde je radio na otvaranju Mikser Hausa u tom gradu. Trenutno, Ratko Rakin je pi-ar Kulturnog centra Beograda, i Oktobarskog salona, a od nedavno se pridružio timu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво