Читај ми!

Zabavnik

Posle ogromnog uspeha na Pariskom salonu 1882. godine sa „Velikom Izom“, slikar Vlaho Bukovac dobio je poziv sa srpskog Dvora da dođe u Beograd i naslika portret kraljice Natalije. I Bukovac je krenuo put srpske prestonice u kojoj će provesti 40 nezaboravnih dana, najlepših u njegovom životu. O njima je pisao u svojim memoarima „Moj život“.  

Prvi susret kraljice Natalije i Vlaha Bukovca počeo je simpatičnom zgodom koja se dugo prepričavala. Kada je poslužen slatkim, ne znajući da treba da uzme samo zalogaj ili dva i potom kašičicu da odloži u čašu s vodom, Bukovac je, ne želeći da uvredi domaćicu, mislo da treba da pojede celu činijicu slatka, pa mu je pripala muka. Kraljica Natalija je nesporazum vešto izgladila i diskretno mu objasnila kakvi su naši običaji pri služenju, pa je dalje razgovor tekao u lepom raspoloženju.

Događaj meseca avgusta 1967. u Beogradu i šire, bio je koncert italijanske pevačke zvezde Rite Pavone na Tašmajdanu. Time se bavio i Džuboks u svom septembarskom broju na drugoj strani afirmativno-informativno, i kroz Krckov komentar - sasvim negativno.

Rita Pavone je nastupila na beogradskom Tašmajdanu 1. avgusta 1967. godine, predgrupa su joj bile domaće "Elipse", Krcko u svom komentaru pominje i slovenačku pevačicu Alenku Pinterič, a u publici je bilo 13 hiljada ljudi. Među onima koji su italijansku pevačicu sačekali na aerodromu, bio je i novinar Džuboksa, koji je, kao i ostali, primetio da od trenutka kad je držeći u rukama plišanog lavića, izašla iz JAT-ove Karavele, pa sve do odlaska, svi pogledi bili su uprti u malu Ritu i svi su jednodušno morali priznati da se ljupka i pegava "Šargarepa" pretvorila u zrelu devojku. Senke koje su prelazile njenim licem odavale su uzbuđnje, a ne kapric. Nije više bilo onih ljupkih detinjarija kojima je očaravala okolinu. Mada, njenu novu ozbiljnost, mnogi su, s razlogomj pripisali nedavnim uzbuđenjima kojima je bila izložena u svojoj zemlji, i to zbog ljubavi.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво