Читај ми!

Ljubičevske konjičke igre, ponos Požarevca

Ljubičevske konjičke igre sasvim sigurno su jedna od prvih asocijacija mnogih na grad Požarevac. I nije to nimalo neobično kada ta, ponudom raskošna, a programom jedinstvena, sportsko-turistička manifestacija traje neprekidno već gotovo šest decenija, od 1964. No, mora se odmah dodati, njeni koreni su još mnogo dublji i sežu na kraj pretprošlog veka. Naime, kada su devedesetih godina 19. veka počela da se osnivaju kola jahača, „da putem nagradnih trka, izložbi konja, pisanom reči i praktičnim poukama rade na unapređenju kvaliteta konjarstva“, Pomoravlje i Stig nisu izostali. Već 1892. u Požarevcu se osniva podružnica Dunavskog kola jahača „Knez Mihailo“, preteča današnjeg Konjičkog društva „Knez Mihailo“ (u doba socijalizma „Narodni heroj Veljko Dugošević“) koje je uspešno radilo na unapređenju kvaliteta konjarstva i izgradnji trkališta. Tako su prve konjičke trke na požarevačkom hipodromu, izgrađenom iste 1892, održane već 6. maja naredne godine. 1909, na inicijativu industrijalaca Đorđa Vajferta, suvlasnika rudnika Kostolac, utemeljena je trka „Kostolac“ za dvogoda grla koja i danas postoji.

Ovu dugu tradiciju konjičkog sporta u Požarevcu, već pomenute 1964, grupa entuzijasta, društveno-političkih, sportskih i kulturnih radnika, odlučila je dodatno da unapredi pokretanjem Ljubičevskih konjičkih igara i ustanovljivanjem jednog posebnog programa - Ljubičevskog višeboja, nadmetanjem najboljih i najspretnijih konja i jahača, koji je brzo postao najatraktivniji i najprestižniji deo igara, u kojem pobednik bude ovenčan titulom viteza, plaštom i sabljom, ali i slavom i ponosom koji su svakome od njih najveća nagrada i činjenica koja im je u dobroj meri i odredila i obojila život, a od samih igara za njih napravila nešto što je više od igre.

O svemu tome smo u Požarevcu razgovarale sa čak trojcom sagovornika - Predragom-Prežom Radovanovićem, jednim od osnivača Ljubičevskih konjičkih igara, nekadašnjim novinarom, direktorom i glavnim i odgovornim urednikom požarevačke „Reči naroda", Novicom Savićem, takođe kolegom novinarom iz dopisništva RTS-a u Požarevcu, autorom dokumentarnog filma o igrama i petostrukim vitezom, pobednikom Ljubičevskog višeboja Davorinom Živkovićem.

Još jednu uzbudljivu „kojekuda" priču pripremile - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво