Читај ми!

Šampioni sa Banjice

Emisija `Vreme sporta i razonode` prepoznatljiva je po tome što svoj prostor, s najvećim zadovoljstvom, prepušta mladim biserima srpskog sporta, onima za koje iskreno veruje da bi jednog dana mogli da načine veliku stvar za sebe i našu zemlju. Danas nam u goste dolaze sestra i brat Ajduković, Vesna i Dimitrije, mladi članovi tekvondo kluba Banjica. Vesna se pre nekoliko dana vratila sa Balkanskog prvenstva održanog u Bukureštu, gde je osvojila bronzanu medalju, dok je Dimitrije prošlog meseca na Evropskom juniorskom šampionatu u Sarajevu takođe osvojio bronzu. Blizanici Ajduković, rođeni 2005 godine, u TK Banjica vežbaju od svojih devete godina i od samog starta su odavali utisak da ce se pronaci u ovom sportu, dokazi su usledili veoma brzo. Dimitrije je prvi pionir koji je, sa svojih 10 godina, za Srbiju doneo zlatnu medalju sa prvog zvanicnog evropskog takmicenja za pionire, na istom turiniru je i njegova sestra Vesna takođe osvojila medalju - bronzanu. Danas ćemo ih malo bolje upoznati, u nadi da ćemo već uskoro za njih navijati i radovati se njihovim uspesima na nekim Olimpijskim igrama i drugim velikim takmičenjima širom sveta. Sa mladim, talentovanim sportistima u studiju će biti i predsednik tekvondo kluba Banjica Nebojša Rakić.

Iako je već ranije do nas stigao glas da je teško bolestan, vrlo nas je, kao i sve ljubitelje fudbala. pogodila vest o odlasku velemajstora sporta Momčila Vukotića. Slučaj je hteo da baš danas u emisiji predstavljamo jednu interesantnu knjigu o crno-belima, čiji je jedan od najvećih asova u istoriji bio popularni Moca, džentlmen u kopačkama i van njih. Knjiga "Kako smo stvarali fudbal" ( u podnaslovu: `Priča o 11 igrača Partizana i jednom treneru koji su zauvek promenili istoriju ove igre`), po mišljenju autora, na jedan novi način govori o fudbalskom klubu Partizan. A jedan od autora je Marko Jerinić /1989/, momak koji je završio osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, dok trenutno privodi kraju master iz Socijalne informatike na Fakulteti za družbene vede (Fakultet društvenih nauka) u Ljubljani., dok je drugi, Filip Jerinić /1994/ pre ove knjige, kao koautor sa Ivanom Lovrićem, napisao i delo "Crno-bela ideologija", koje je skrenulo pažnju ljubitelja Partizana i sporta u Srbiji. Važno je da napomenuti i da jedan evro od svake prodate knjige ide u humanitarne svrhe i biće uplaćen za lečenje nekadašnjeg golmana crno-belih Radovana Radakovića, koji se bori protiv opake bolesti, koju će,- verujemo i nadamo se- uspeti da savlada.

Međunarodni klub žena (MKŽ) iz Beograda je ponovo osmislio kreativni način da prikupi sredstva kako bi pomogao osetljivoj populaciji u Srbiji. To je, inače, registrovana, neprofitna, nevladina organizacija, koja broji blizu sto članica iz više od trideset država. Članice su supruge diplomata u Beogradu, i supruge predstavnika stranih firmi u našoj zemlji. Cilj Kluba je da promoviše prijateljstvo i solidarnost među ženama, da im pomogne da se adaptiraju na okrženje u novoj privremenoj domovini, kao i da bolje upoznaju običaje i kulturu zemlje domaćina. Jedan od važnih ciljeva je i da doprinesu humanitarnim i filantropskim akcijama. O najnovijoj akciji ovog udruženja, pričaće nam ispred mikrofona Radio Beograda 1 Lea Kumer.

Teniska reprezentacija Srbije, nažalost, zastala je u polufinalu ovogodišnjeg Dejvis kupa, jer Novak Đoković nije mogao, po pravilima, da igra baš sve mečeve za naš državni tim, a očigledno da se njemu najviše igralo od celog našeg državnog tima, niko drugi nije zabeležio pobedu u važnim mečevima sa Nemačkom i Hrvatskom. Iskreni komplimenti za najboljeg igrača sveta, koji je ko zna koji put pokazo na delu koliko voli svoju državu i svoj narod! Rukometašice Srbije pobedile su na startu Svetskog prvenstva selekciju Poljske i gotovo obezbedile odlazak u naredni krug takmičenja. Crvena zvezda je neočekivano ubedljivo i sigurno savladala ekipu Zenita u Sankt Peterburgu u okviru Lige šampiona. Od danas do utorka igra se redovno kolo Super lige Srbije, sagovornik našem Milanu Bigoviću u najavi kola biće fudbalski trener Nenad Vanić.

I danas, kao i svake subote, izdvajamo interesantne događaje iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Premijerom predstave `Kaštel na jezeru`, Narodno pozorište u Somboru obeležava 139 godina postojanja, za koji dan stiže još jedna premijera. Goran Minić, novinar iz Brusa, uz Stanišu Pršića, pokrenuo je akciju za pomoć samohranom ocu Marku Dubovcu iz Krive Reke, roditelju troje dece, kojima je nedavno požar uništio krov nad glavom i topli porodični dom. Novosadska novogodišnja noć proteći će u znaku slavnog naučnika i teatra, jer će tada biti izvedena predstava `Tesla izumetnik`, rađena po motivima romana Vladimira Pištala, u režiji Nebojše Bradića. Institut za istraživanje i razvoj u humanitarnim delatnostima promoviše novu knjigu gradskih priča autorke Slađane Belko- `Kredenac pun uzdaha`, i to danas od 18 časova u Centru lepih umetnosti `Gvarnerijus`. Opera i Teatar `Madlenijanum` 9. decembra predstavlja premijeru predstave `Feliks i Doris`, američkog pisca Bila Menkofa, u režiji Olivere Đorđević.

`Kamij Sen Sans, 100 godina posle`- naziv je koncerta koji će sutra pre podne biti izveden na sceni Kolarčeve zadužbine. Najavljujemo treće izdanje `Angažman Festa`, festivala edukativnih predstava za decu i mlade, uz pitanje- koliko dobro poznajete ljude oko sebe ? Otvoren je legat sa izložbom primabalerine Ivanke Lukateli u okviru Udruženja `Adligat`. Beograd će naredne godine biti domaćin Evropskog šampionata za juniore, o tome nam priča Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije. U novootvorenoj galeriji `Nar` u Zemunu u toku je izložba radova Zorice Tasić, pod nazivom `Praznik grafike`.

`Spektakl i njegov dvojnik`- tako se zove izložba Jelene Aranđelović u `Galeriji 73` na Banovom brdu. `Alpe Adrija` i `Čuka Fest` organizuju koncert za ljubitelje rok zvuka pod nazivom `No Compromis`, danas u 17 časova. Dugo očekivana `Gitarijada` održava se u Zrenjaninu. Izložba `...na kraju tunela` otvorena je u umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu.. Samostalna izložba `Sveti Srbi`, renomiranog ikonopisca Jelene Hinić, predstavljena je sinoć u Rančićevoj kući u Grockoj. U toku je još jedan `BUNT` festival, potrajaće do kraja godine. I nešto za ljubitelje pecanja: treći memorijalni turnir u varaličarenju odvija se danas u Donjem Milanovcu.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić obradovaće nas i u prvoj decembarskoj emisiji predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Slušaćemo i stare dobre refrene, u prijatnoj atmosferi, uz pozitivne vibracije koje razmenjujemo sa našim sluašocima, zbog kojih ovaj porodični magazin postoji bezmalo 62 godine. U realizaciji ove emisije danas učestvuju i Saša Hajdin, Katarina Epštajn i Branislav Jerković.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво