Epidemiolozi: potrebne rigoroznije mere

Od večeras, počinje novčano kažnjavanje za one koji se posle 22 časa zateknu u ugostiteljskom objektu, a nemaju digitalni sertifikat o vakcinaciji, pi-si-ar ili antigentski test, urađen u nekoj od referentnih, odnosno državnih laboratorija, ili potvrdu o preležanoj koroni. Kazne su od 300.000 dinara za pravno lice, do 5.000 dinara za gosta objekta.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da će se sačekati sedam do 10 dana kao bi se videli efekti kovid propusnica. Ako ih ne bude, Ministarstvo će tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere, istakao je Đerlek za RTS. Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata "apsolutni minimum" za usporavanje trenutne stope zaražavanja u Srbiji. I epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da primena kovid propusnica na tri sata neće imati efekta i da je potrebno uvesti oštrije mere.

Odbor za finansije, republički budžet i trošenje javnih sredstava Skupštine Srbije prihvatio je predlog rebalansa republičkog budžeta za 2021. godinu i prateće odluke i uputiće ga parlamentu na usvajanje.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je tokom rasprave da država na računu ima više od 300 milijardi dinara, ističući da se nastavlja politika podizanja standarda građana i ulaganja u infrastrukturu.

Većina članova sudanske vlade i brojni čelnici provladinih stranaka uhapšeni su danas u državnom udaru u glavnom gradu Sudana Kartumu, javljaju agencije pozivajući se na više izvora. Sudanske vojne i paravojne snage raspoređene su po ulicama Kartuma gde je kretanje civila ograničeno, a demonstranti, noseći uz državne zastave pale gume u različitim delovima grada, navode Rojtersovi izvori. Aerodrom u Kartumu je zatvoren, a svi međunarodni letovi su obustavljeni, navodi TV kanal al-Arabija sa sedištem u Dubaiju.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Vladimir Mihajlović i Nenad Selaković
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво