Hleb naš nasušni

Vojnički hleb tain, umešen pre 109 godina, čuva se u Muzeju Ponišavlja u Pirotu. Taj hleb iz 1912. godine iz vremena Balkanskih ratova, majka je zamesila svome sinu Aleksi Zdravkoviću iz Pirota, kao amajliju da ga čuva tokom ratnih pohoda. Tain je čuvao ne samo Aleksu već i ceo njegov puk tokom Prvog svetskog rata. Priča o čudesnom hlebu širila se među srpskim ratnicima kroz logor, pa je dospela i do Francuza i Engleza, koji su dolazili da ga vide i pokušali da ga kupe nudeći velike svote novca. O ovom hlebu govori na Mila Panajotović kustos Muzeja u Pirotu.

Koronavirus nam oblikuje život skoro dve godine i stavara brojne probleme. U jutarnjem programu govorimo o otvaranju postkovid psihološkog savetovališta u Domu zdravlja Kragujevac. Jedan deo emisije posvetićemo i kovid bolovanju. Velika nesrazmera postoji između primanja za vreme bolovanja u privatnim i državnim firmama. Kako se izboriti za svoja prava, objasniće nam Olga Kićanović Vučković, stručnjak za radno pravo.

Svaki građanin Srbije za godinu dana baci 83 kilograma hrane, što je skoro 730 tona godišnje. Jedna trećina hrane koja se proizvede u svetu svake godine, što je oko 1,3 milijarde tona, bude bačena, a to je i više nego dovoljno da svi gladni u svetu budu nahranjeni. Hranu bacamo iz mnogo razloga - zato što nam se pokvari, zato što mi lično ili članovi domaćinstva ne žele da jedu staru hranu ili mislimo da nije bezbedna. Kako bi se sprečilo nepotrebno bacanje hrane, ali i da bismo uvek bili sigurni da je ona bezbedna za upotrebu,  domaća kompanija iz Novog Sada osmislila je aplikaciju UseAllFood, koju nam predstavlja  Aleksandra Nešić.

Dok hvatamo dan govorićemo i o osteoporozi, 3D grafitima za slepe i najnovijim dnevnim informacijama.

Sa vama Nikolina Miljković.


    
    
    

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво